L'Agència Tributària espanyola ha acabat la investigació contra la cantant Shakira per un suposat frau fiscal entre els anys 2011 i 2014 i ha conclòs que podria haver comès irregularitats per valor de 14,5 milions d'euros amb l'IRPF i l'impost de patrimoni.

Per això, la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona estudia les suposades irregularitats des de fa un any i ha de decidir aviat si presenta una querella. L'artista, a través d'un comunicat, ha respost que ja ha pagat els seus deutes amb Hisenda, que mai ha amagat diners al fisc i que durant aquells anys no va passar més de 183 dies en territori espanyol.

L'arrel del conflicte és la residència fiscal de l'artista, que va començar a viure algunes temporades a l'Estat espanyol el 2011, quan va començar la relació amb la seva actual parella, Gerard Piqué. No va ser fins l'any 2015, però, que va regularitzar la seva situació tributària a l'Estat.

Hisenda considera que durant aquest període la cantant complia els requisits per tenir el domicili fiscal en territori espanyol, i, per tant, hauria d'haver tributat a les arques públiques per la totalitat dels seus ingressos. Shakira va pagar 20 milions d'euros corresponents als deutes i interessos del 2011 fa uns mesos i els últims dies ha abonat uns altres 14,5 milions pels exercicis 2012, 2013 i 2014.

La llei estableix que si un ciutadà passa més de la meitat de l'any, un mínim de 183 dies, a Espanya, se l'ha de considerar resident a efectes fiscals i ha de tributar en concepte d'IRPF pels ingressos que obté a tot el món. Segons Hisenda, Shakira va simular que vivia a les Bahames per eludir impostos, però en realitat vivia a Barcelona, tot i passar bona part de l'any en viatges a l'estranger.

El gener d'aquest any, l'Agència Tributària va remetre un primer informe a la fiscalia, que va obrir diligències d'investigació. Després d'aquell anunci, els assessors de la cantant van decidir pagar 20 milions d'euros per saldar els comptes amb Hisenda relatius a l'any 2011, ja prescrit penalment. Ho van fer no perquè admetessin el frau, sinó com a pas necessari per regularitzar la situació.

"No dec cap quantitat a Hisenda"

L'artista ha informat a través d'un comunicat aquest divendres a la tarda que ha complert en tot moment amb les seves obligacions tributàries i ha afirmat: "No dec cap quantitat a la Hisenda espanyola". A més, ha seguit els criteris i recomanacions precises dels seus assessors fiscals. Segons el comunicat, el seu cas és "únic perquè com que és una ciutadana estrangera a Espanya els ingressos procedeixen en la pràctica totalitat (96%) de l'estranger". Shakira també recorda que té una activitat professional "molt intensa i fora d'Espanya" i, per tant, "la seva estructura familiar és molt diferent als models convencionals".

Fins al 2015 Shakira afirma que no va passar mai més de 183 dies a Espanya, la qual cosa està comprovada, i fins i tot passava llargues temporades amb els seus fills en altres països i singularment als Estats Units, d'on ve la major part dels seus compromisos laborals. En aquest sentit, el pagament del deute estimat per l'Agència Tributària és una mostra, segons ella, de la seva "disposició a solucionar la discrepància", i s'ha fet malgrat l'existència de criteris tècnics contraris a la seva consideració com a resident fiscal a Espanya abans de 2015, afirma l'escrit.

Com que, segons ella, ja no hi ha cap deute pendent, "l'únic tema de discussió és sobre la correcta interpretació de la norma pel que fa a quan es va iniciar l'aplicació del criteri de residència fiscal a Espanya per part de l'artista".