La Fiscalia demana sis mesos de presó, 4.500 euros de multa i la retirada definitiva del carnet de conduir a un conductor de patinet elèctric, que, sota els efectes de les drogues i sense carnet de conduir, va atropellar i provocar lesions greus a un vianant de 63 anys a Badalona el 2021. Serà un dels primers casos que arriba a judici a Catalunya, després de clarificar-se la normativa sobre els anomenats Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). En concret, el fiscal coordinador de sala de Seguretat Vial, Bartolomé Vargas, va dictar una circular, l’estiu del 2021, per aclarir la normativa, els models de patinets i que els agents policials perseguissin més als infractors. Fins ara, en la Fiscalia de Barcelona, com a la majoria, s’arxivaven les denúncies menys greus contra conductors perquè no quedava clar quins aparells poden ser considerats ciclomotors o vehicles de motor, a més que els conductors al·legaven desconeixement de la norma.

L’atropellament de Badalona va passar a dos quarts de vuit del matí de 14 de setembre de 2021, a l’avinguda Martí i Pujol, en la confluència amb el carrer Enric Borràs. El conductor tenia les facultats disminuïdes a conseqüència d’un previ consum de cànnabis, “amb el consegüent risc per a la seguretat viària”, segons recull l’escrit provisional del fiscal.  També detalla que el patinet elèctric era de la marca Raycool, model Ches-001, amb bateria de 1000 W de potència, i amb una velocitat màxima de 31,2 km/h, sense assegurança obligatòria de responsabilitat civil.  Per això, la Fiscalia fixa que el Consorci de Compensació d’Assegurances indemnitzi a la víctima amb 33.210 euros, quantitat ja oferta pel consorci.

Un patinet qualificat de ciclomotor

En l’escrit d’acusació, s’hi precisa que examinat posteriorment el patinet de l’atropellament, aquest ha estat catalogat com L1e-B, que té la consideració de ciclomotor i, per tant, requereix un permís de conduir, com recull el Reglament General de Conductors. Per l'atropellament i l'estat del conductor, el fiscal demana que sigui condemnat a sis mesos de presó pel delicte contra la seguretat viària, en conduir sota l'efecte de les drogues, en concurs amb un delicte de lesions per imprudència greu, i la retirada durant tres anys del dret a conduir vehicles i ciclomotors a motor, temps (a partir dels 2 anys), que implica la pèrdua de la vigència definitiva del permís de conduir. I que sigui condemnat a pagar una multa de 4.500 euros per un segon delicte contra la seguretat vial perquè no tenia carnet.  El conductor no té carnet de conduir; no se l’havia tret.

Nou cas a Badalona

Precisament, aquest dijous s’ha informat d’un nou accident greu amb un patinet elèctric, i que també ha succeït a Badalona: un noi de 18 anys ha atropellat amb aquest vehicle una dona, d’uns 60 anys, quan creuava un pas de vianants al carrer Torres i Bages dimecres a la nit.

 

A la foto principal, uns agents de la Guàrdia Urbana, amb un conductor de patinet elèctric en una imatge d'arxiu. / Foto: ACN