La Fiscalia Anticorrupció ha demanat que es consideri responsables civils subsidiàries Repsol i CaixaBank, així com a l'administració general de l'Estat, en la causa que investiga la relació d'ambdues empreses amb l'excomissari José Manuel Villarejo, per al qual sol·licita una pena de 40 anys de presó. En un escrit que data de dilluns passat, la Fiscalia demana 40 anys de presó per a l'excomissari; 32,5 per al que va ser el seu soci Rafael Redondo; 28 anys per a l'excap de Seguretat de Repsol Rafael Araujo; 21 per al que fos el seu "número dos", Rafael Girona, i uns altres 21 anys per a l'exresponsable de Seguretat a CaixaBank Miguel Ángel Fernández Rancaño.

La Fiscalia atribueix delictes de suborn passiu, suborn actiu, descobriment i revelació de secrets de particulars amb difusió a terceres comeses per funcionari públic, descobriment i revelació de secrets de particulars i falsedat en document mercantil. Es tracta del projecte "Wine", que investiga la presumpta contractació, el 2011 i el 2012, d'empreses de Villarejo per investigar l'intent de presa de control sobre la petroliera per Sacyr i Pemex. Segons sosté Anticorrupció, a compte dels serveis prestats corresponents al projecte Wine, el Grup Cenyt, el titular real del qual era l'encausat José Manuel Villarejo Pérez, per mitjà de l'encausat Rafael Redondo Rodríguez, va emetre als seus clients de Repsol i CaixaBank tres factures, per un import total de 389.400 euros, que Repsol i CaixaBank van pagar a parts iguals.

Repsol va acudir a Villarejo el 2014


Més tard, el 2014, Repsol va acudir en solitari, "sense el concurs de CaixaBank", a contactar amb Villarejo, "amb ple coneixement que es trobava en servei actiu com a Comissari del Cos Nacional de Policia", per a la realització d'un nou encàrrec, sobre un conseller de la petroliera que s'havia absentat d'una sessió de la comissió d'estratègia per assistir a un partit de futbol. Per aquests serveis, Villarejo va emetre una factura de 24.000 euros en concepte de "servei d'informació i anàlisi de seguretat", abonada per Repsol mitjançant la corresponent transferència bancària.

El ministeri públic considera que els acusats hauran d'indemnitzar Rodrigo Álvarez i Fernando Ramírez amb 8.000 euros, quantitats a què haurien de fer front de forma subsidiària Repsol, CaixaBank i l'administració; així mateix, insta a decomissar els 389.400 euros abonats per Repsol i CaixaBank per l'execució del projecte, i els 24.000 abonats per Repsol el 2014.

El passat 31 de gener la sala penal de l'Audiència Nacional va confirmar l'arxivament de la causa que investigava la relació entre el president de Repsol, Antonio Brufau; el qui fos el seu homòleg a CaixaBank, Isidro Fainé, i a les dues cotitzades com a persones jurídiques, en entendre que els màxims responsables de les empreses no van tenir cap contacte amb Cenyt, empresa vinculada a l'excomissari.