La Fiscalia ha enviat ja l'escrit d'acusació contra quatre dels acusats que estan pendents del judici per llençar pintura en pols contra la policia. El Ministeri Públic demana 4 anys de presó. La protesta, la mateix en la que va participar Marcel Vivet condemnat a 5 anys de presó pels mateixos fets,va ser el 29 de setembre de 2018, avui fa exactament 3 anys. Segons el col·lectiu d'acvocats Alerta Solidaria aquest cas "obsessiona la fiscalia espanyola". El mateix dia i en el context de la protesta, una marxa d’un sindicat policial ultra-dretà baixava per Via Laietana per homenatjar a la violència policial del 1r d’octubre. Les dues protestes van acabar en mig d'una forta càrrega policial. 

L’organització juvenil Arran va convocar una concentració de rebuig a l’altura de plaça Sant Jaume. Prevista com a «Holi Festival», es pretenia llençar pols de colors per simbolitzar el contrast de la vida, plural i alegre, contra la grisor policial i feixista. La festa però va acabar amb duríssimes càrregues policials dels Mossos d’Esquadra. 

Una cadena d'acusacions

Durant la protesta es van identificar i detenir quatre militants antifeixistes. Portaven bosses de pols de pintura. El mateix va passar amb altres dos membres d’Endavant-OSAN, jutjats i absolts. En aquest darrer cas, la fiscalia va voler condemnar-los per atemptat contra l’autoritat "i no se’n va sortir", diuen els advocats. "Ara canvia d’estratègia i ho intenta pels desordres públics. I ho fa usant l’agreujant polèmic de l’art. 557.bis.3r que refereix la comissió dels desordres en l’ocasió d’una manifestació. Article que amplia el topall dels tres anys de presó del delicte bàsic i permet així exigir 4 anys de reclusió per a cada una de les quatre independentistes encausades", explica Alerta Solidaria en un comunicat.

La protesta del «Holi Fest» antifeixista ha comportat entre altres la condemna de Marcel Vivet, per una agressió al dit d’un policia que va motivar l’obertura d’un segon procediment penal encara obert contra un altre independentista, l’Adrià. Totes dues causes són objecte de recursos de nul·litat per part de les defenses d’Alerta Solidària. Per aquest cas també van acusar una noia, la Paula, que va acabar absolta. La van processar per atemptat contra l’autoritat per haver-se enfrontat i llençat un cop de peu, segons els mossos, a un grup de policies que encerclaven uns manifestants. I dos absolts més: en Pol i l’Aleix, acusats de nou d’atemptat contra l’autoritat. Per aquest mateix cas, està encara en instrucció la investigació contra 4 independentistes que van escridassar la policia i la Guàrdia Civil, aquell mateix 29 de setembre de 2018.

"Des del grup de Suport «Holi 1312» i des d’Alerta Solidària per a les companyes d’Arran, per a les independentistes encausades d’Endavant (OSAN) a qui la fiscalia demana 4 anys de presó, i també per a la resta de persones represaliades i al conjunt de manifestants d’aquell dia en la protesta antifeixista, el nostre més convençut agraïment i reconeixement" diu el comunicat que han fet públic avui en motiu dels 3 anys dels fets. "Van ser les úniques a articular una resposta a la desfilada feixista, on cal, al carrer. La sola reacció institucional va ser la carta blanca als comandaments de la Brimo i la conseqüent batalla campal. L’odi descontrolat de Mossos i fiscalia acaben de fer la resta: dobles procediments, condemnes de presó per l’acusació de la Generalitat i processaments amb peticions desbocades per portar pols de pintura. Pols de pintura", prossegueix el manifest.