La Fiscalia de Barcelona ha arxivat les primeres denúncies que ha rebut per la suposada manipulació dels núvols en concloure que s’emmarquen en la teoria conspirativa dels deixants químics o quimioesteles, amb diferents finalitats, coneguts com a chemtrails, en anglès. En concret, la Fiscalia del servei de Medi Ambient va obrir una investigació en rebre diverses denúncies, entre abril i maig passat, i en el seu informe d’arxivament relaciona els fets de les denúncies amb aquesta “teoria de la conspiració”, i que en realitat es tracten de rastres produïts pels avions en el seu vol o de simples núvols. La Fiscalia de Barcelona ha informat, aquest dimecres, d’aquest decret d’arxivament, que mai es realitza, per desmentir aquestes denúncies falses que circulen per les xarxes socials. I és que la Fiscalia de Medi Ambient, que dirigeix Toni Pelegrín, va rebre fins i tot trucades de ciutadans alertant del fals fenomen dels chemtrails.

En el comunicat, la Fiscalia detalla que, en cas de ser cert, els fets descrits en les denúncies podrien ser constitutius d’un delicte contra els recursos naturals i medi ambient. La Fiscalia, que cita diferents textos científics, insisteix que els fets recollits en les denúncies no són reals i que les persones negacionistes del canvi climàtic ho atribueixen a una manipulació dels núvols.

Observat a diverses localitats

El ministeri fiscal explica que els denunciants relataven que van observar en el cel de diverses localitats de la demarcació de Barcelona deixants d’avió, i que asseguraven que correspondrien a aparells que “llencen diversos elements químics sobre els núvols, amb la finalitat de canviar el clima a través de la reducció dels núvols i les corresponents pluges”.

La Fiscalia de Barcelona hi detalla que, segons l'Agència Estatal de Meteorologia: “No s'ha de confondre la sembra de núvols i altres tècniques de modificació artificial del temps amb els deixants de condensació dels avions. Els solcs dels avions no són més que núvols de gel amb l'aparença de línies llargues que es formen al pas de l'aeronau per condensació del vapor d'aigua quan l'atmosfera està prou freda i humida”.

Per això, la Fiscalia recorda que la comunitat científica ja ha refutat aquestes “teories de la conspiració” en considerar que “aquestes petjades al cel són deixants de condensació generada pels avions o simplement núvols tipus cirrus formats per petits cristalls de gel com els que formen els cirros quan hi ha fred en altura”.

I en l’arxivament de la investigació “es rebutja que els deixants siguin conseqüència de l'emissió de cap compost químic específic per perjudicar el medi ambient, i per tant, “no pot considerar-se que suposi un perjudici greu per a l'equilibri dels sistemes naturals o el medi ambient”.