Resposta clara.La fiscalia de Lleida ha presentat aquest dijous al jutjat de primera instància de Tremp una denúncia contra la residència Fiella de Tremp pels delictes d'homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat al treball. Després d'un any d'investigació, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, el ministeri públic considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en el brot de covid-19 detectat el novembre de 2020 que va causar la mort de 64 dels 142 residents. La fiscalia apunta concretament a la llavors directora del centre i a la responsable d'Higiene Sanitària, a qui els atribueix "dèficits organitzatius" que van propiciar el tràgic desenllaç, segons informa l’ACN. L'abril passat, la Generalitat va decidir apartar definitivament a la fundació Fiella de la gestió de la seva residència de gent gran, i la va assumir l'hospital Sant Joan de Déu, que la mantindrà els pròxims quatre anys.

Segons la fiscalia, aquestes disfuncions consistirien en l'incompliment del pla de contingència, la falta de previsió, control i supervisió de la direcció i la no assumpció de les recomanacions fetes pel Departament de Salut. A la denúncia, el ministeri públic recull que "s'han constatat defectes greus en la sectorització dels positius, en l'ús dels Equips de Protecció Individual dels treballadors, en el tractament d'aliments, vestuari i residus i, molt especialment, en l'assistència sanitària als contagiats". Avui la fiscalia de Lleida no ha volgut facilitar la denúncia completa, que seria la primera que es presenta a Catalunya, després d’una anàlisi exhaustiva de totes les denuncies rebudes en les fiscalies territorials.

Investigacions

A l’Estat espanyol, la  Fiscalia General de l’Estat va ordenar a totes les fiscalies un control en la gestió de la pandèmia en les residències de gent gran davant l’alta mortalitat en els primers mesos de la propagació del virus, que els serveis sanitaris van atendre sense mitjans i en situacions de confusió. El ministeri fiscal va interposar 27 denúncies el 2020 vinculades a la gestió de les residències de gent gran. Va incoar 785 diligències preprocessals civils de protecció, de les quals 491 continuaven en tramitació a finals d'any. Es van incoar també 441 diligències d'investigació; 221 seguien obertes al tancament de 2020. Així es reflectia en la Memòria de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) que va presentar la fiscal general, Dolors Delgado, en el marc de l'acte de l'obertura de l'any judicial.

El Ministeri Públic precisava, en el seu dossier, que Delgado, en coordinació amb el fiscal de sala del Civil, "va ser conscient des del primer moment de la necessitat de dedicar una especial atenció al seguiment de les residències de gent gran". Segons consta en la Memòria, la primera ordre es va donar el 18 de març de 2020, quan es va informar a tots els fiscals superiors que havien de remetre "de manera periòdica i centralitzada" tota la informació disponible relativa a centres geriàtrics i sociosanitaris.

La Fiscalía de Barcelona va arribar a obrir fins a 230 diligències civils, i la majoria es van arxivar com que no va veure indicis delictius i per manca de dades en els primers mesos de caos  generalitzat i confinament.