La Fiscalia, al costat d’Arantxa Sánchez Vicario. La magistrada del jutjat Penal 25 de Barcelona ha celebrat, aquest dijous, la darrera sessió del judici contra la tennista Arantxa Sánchez Vicario, i el seu exmarit, Josep Santacana, acusats d’amagar el seu patrimoni en paradisos fiscals per no haver de tornar els 6,6 milions al Banc de Luxemburg, que va deixar-los per abonar un deute amb Hisenda. En el seu informe final,  la fiscal ha afirmat que Santacana, és "el cervell, el que dissenya, proveeix i orquestra totes les operacions que es duen a terme" en aquesta suposada trama, tal com va assegurar l’extennista en el judici, el setembre passat.  Per contra, Santacana va dir que van ser els pares d’Arantxa qui li havien tret tot el patrimoni, que van gestionar fins al 2009.

La fiscal hi ha afegit que l’exmarit és qui té "la participació més activa" en el pla "delinqüencial", a l'ésser "la persona que dissenya tota l'operativa”, segons informa l’agència Efe. Santacana és l’únic que ha assistit a la darrera sessió del judici, ja que l’extennista va ser dispensada per la magistrada en renunciar al dret a la darrera paraula. Al final, l’exmarit no n’ha fet ús, després d’un exhaustiu informe del seu advocat, Juan Segarra.

Salvada de la presó

En la sessió del setembre passat, la fiscal va rebaixar de 4 a 2 anys de presó la petició per a Sánchez Vicario pels delictes d’alçament de béns i insolvència punible, que implica que no entrarà en una presó si és condemnada, ja que les acusacions també van acceptar de suspendre la seva execució. Per contra, per a Santacana ha mantingut la petició de 4 anys de presó, i dels quatre testaferros acusats (un d’ells mort), en va descartar un i va rebaixar-los les peticions de càstig a la resta. La Fiscalia va aplicar les atenuants de confessió i de reparació del dany a l’extennista perquè ha retornat uns 2 milions d'euros al banc i ha arribat a un acord amb l'entitat per retornar-li tots els diners.

Pacte encobert

Per la seva part, el lletrat del Banc de Luxemburg s'ha adherit a l'informe del ministeri públic, i ha demanat "una gran severitat en la pena" contra Santacana, a qui acusa de ser "el 'magíster' del domini i direcció de totes les actuacions”. "Mai el senyor Santacana paga res, té el control de tot, de milions i milions d'euros, i no paga res", ha subratllat el lletrat, que també ha qualificat a l'ex de la tennista de "veritable autor ideològic de tot el procés", i que va estar des del primer dia a les reunions amb el Banc de Luxemburg.

Per contra,  el penalista Juan Segarra, ha reclamat l’absolució de Santacana en assegurar que “no va dirigir cap despatrimonialització” i  que la “desinversió millor o pitjor va ser feta per la pròpia tennista”. L’advocat també ha denunciat que hi ha “una conformitat encoberta” entre Sánchez Vicario, la Fiscalia i el Banc de Luxemburg. “És una absoluta fal·làcia que, amb els deguts respectes,  que potser cola en els mitjans i programes del cor", ha declarat. I ha assegurat que des dels inicis de la seva carrera esportiva, la tennista “tenia el seu patrimoni ocult en entramats societaris gestionats pel pare i el seu advocat Bonaventura Castellanos”, que va declarar com a testimoni, a més de recordar que l’extennista – que actualment viu a Miami amb els seus fills- es va querellar contra la seva família, tot i que actualment s’han reconciliat.

 

A la foto principal, Josep Santacana amb el seu advocat, Juan Segarra, aquest dijous, en arribar  la Ciutat de la Justícia de Barcelona.  / Foto: Andreu Dalmau / Efe