L'extennista Arantxa Sánchez Vicario s'ha deslliurat d'entrar a presó. La fiscal ha rebaixat de 4 a 2 anys de presó la petició de la condemna per a l'extennista per haver amagat el seu patrimoni per no retornar 6,6 milions al Banc de Luxemburg, que va deixar-li per abonar un deute amb Hisenda, segons ha comunicat aquest divendres en el judici en el jutjat Penal 25 de Barcelona. La fiscal ha justificat la rebaixa en aplicar-li les atenuants de confessió i de reparació del dany, ja que ha retornat uns 2 milions d'euros al banc i ha arribat a un acord amb l'entitat per retornar-li tots els diners. A més, la fiscal i l'acusació del banc han acceptat que si al final és condemnada, l'esportista no entri en un centre penitenciari, ja que 2 anys és la pena límit per entrar-hi i tampoc és reincident, com exigeix la llei.

Per contra, la fiscal ha mantingut la petició de 4 anys de presó per a l'exmarit d'Arantxa, Josep Santacana, en considerar-lo autor o cooperador necessari del delicte d'alçament de béns. El seu advocat, Juan Segarra, ha demanat la seva absolució, i si no, que se li apliqui l'atenuant de dilacions indegudes.

En el judici, la fiscal també ha retirat l'acusació contra un treballador d'una assessoria, i ha rebaixat a 1 any i 3 mesos de presó la petició de càstig per al seu cap, Antonio Hermosilla per haver ajudat Santacana a despatrimonialitzar les societats espanyoles que tenia la tenista. L'acusat ho ha reconegut i ha assegurat que el 2013 quan va ser conscient del que feia "i sense saber on anaven els diners", va deixar la gestió de les societats. El judici es reprendrà el 19 d'octubre perquè acusacions i defenses facin els seus informes.

L’exmarit culpa el pare d’Arantxa

A l’inici de la sessió, Josep Santacana ha declarat com a investigat i ha assegurat que Arantxa Sánchez Vicario “ja no tenia diners” quan el Banc de Luxemburg li va demanar el retorn dels 5,2 milions, i que “el banc ho volia tot de cop”. També ha indicat que va ser el gestor del pare d’Arantxa, Buenaventura Castellanos, qui li va recomanar vendre propietats per tenir liquiditat. “Arantxa volia pagar el deute des del primer moment”, ha afirmat Santacana.

 

L’extenista, en la declaració de dimarts en el judici, va culpar el seu exmarit de treure-li tot el seu patrimoni, després que el novembre de 2009 la gestió del seu patrimoni per part del pare, Emilio Sanchez, va passar a mans d’Arantxa, que va assegurar que va donar poders totals al seu marit per a la gestió.

Segons les acusacions, Santacana administrava cinc societats propietat de l'extenista. El matrimoni va decidir traspassar a societats estrangeres la gestió d'una vintena d'habitatges, places d'aparcament, terrenys i locals situats a diversos punts de Catalunya com Bellver de Cerdanya, Sant Feliu de Guíxols, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Sitges, Sant Cugat del Vallès, Barcelona o Premià de Mar, i també Formentera. Les propietats van passar a una societat uruguaiana perquè —segons Santacana— així els ho va recomanar l’advocat de la família. Es desconeix el parador de les societats que gestionen aquestes propietats

Més de 60.000 euros al mes

Preguntat pel seu advocat, Josep Santacana ha negat que amagués el patrimoni de la seva dona i tampoc que s’hagi quedat els diners. “Tenia una despesa d’uns 60.000 euros al mes, per pagar hipoteques, cotxes, ibis, la llotja al Liceu als pares i necessitava liquiditat”, ha detallat Santacana, i que per això va ajudar-la a vendre propietats. Ha afegit que el 2016 ja no vivien junts i no sabia res de les gestions.