Ha arribat un punt en què ja és igual si estem al 43è, 76è o 98è dia de confinament. Les ganes de sortir als carrers, de socialitzar-nos de nou —de mica en mica— i de treure el cap a la platja amb l’arribada del bon temps, cada cop afloren amb més desig, i és per això que molts han optat per muntar-se la festa a casa, concretament des dels balcons.

Confinament Coronavirus Balcons Festa- Sergi Alcazar

Veïns del carrer Rocafort de Barcelona ballen als seus balcons després dels aplaudiments de les vuit / Foto: Sergi Alcàzar

Al llarg de les darreres setmanes han aparegut i hem conegut un seguit de veïns de Barcelona i rodalies, que se les han empescat, com han pogut, per engrescar de valent la resta del veïnat dels carrers on viuen, alguns d’ells, arribant a traspassar fronteres per mitjà de les xarxes socials. I  la resposta? Tots coincideixen: “excel·lent”.

@Covidfarra, la Rosalía dels balcons

Amb més de 3.000 seguidors a Instagram i amb un públic fidel que els segueix a diari, l’Alan i l’Arnau s’han convertit en dos autèntics showmans cada cop que surten al balcó a fer el seu espectacle.

Els dos joves consultors de 25 anys, es treuen la corbata quan acaben les jornades de teletreball per sortir cada divendres i festius a posar música, ballar, disfressar-se, felicitar les peticions que els arriben d’aniversaris i engrescar el veïnat del carrer Balmes, des del balcó del pis que comparteixen des de fa tres anys. “A nosaltres el confinament ens ha donat molta vida!”, exclama l’Arnau, que explica que han arribat a crear samarretes de les quals tots els beneficis són destinats a la investigació contra la Covid-19.

Confinament Coronavirus Balcons Festa Balmes Covidfarra - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

L’Alan assegura que muntar el xou requereix d’una preparació prèvia, “busquem les disfresses per internet, pensem en la temàtica, pel que fa a la música intentem posar unes vint-i-poques cançons captant tots els registres, i amb la música bàsicament és on invertim més temps”. I els veïns es queixen o els agrada? “Abans de començar amb l’espectacle, havíem tingut algun problema amb el veí de dalt i vam pensar que es queixaria segur. El segon dia ja teníem més de deu veïns sortint al balcó i aplaudint, no ens podia dir res...”, explica l’Arnau, i afegeix l’Alan somrient: “Ens estimen més ara”.

Els veïns ens estimen més ara

D’altra banda, tots dos reconeixen haver fet noves amistats, sobretot a través de les xarxes, on es troben comentaris de veïns i gent que viu sola, que els escriu agraint-los la seva companyia al llarg d’aquestes llargues tardes de confinament. I quan acabi tot plegat, què farem? “La idea inicial, si és possible, era fer una festa de comiat presencial”, diu l’Alan, “una bogeria perquè volem tallar Balmes per fer la festa al carrer i conèixer tots els veïns”, afegeix l’Arnau, que volen que quedi escrit per si ho llegeix algú des de l’Ajuntament.

Confinament Coronavirus Balcons Festa Balmes Covidfarra - Sergi Alcazar

Els veïns del carrer Balmes ballen al ritme de la música de l'Alan i l'Arnau. / Foto: Sergi Alcàzar 

@Eixample_rocafort, la parella amb més ritme de l’Eixample

“Tot va començar un dia després dels aplaudiments de les vuit del vespre, quan vam posar el "Resistiré". Al cap d’uns dies jo no vaig poder sortir a aplaudir i l’Hèctor no la va posar. El dia següent, vam tornar a posar el "Resistiré" i la veïna del davant ens va preguntar per què el dia anterior no hi havia hagut la cançó”, explica el Xevi, sobre com a petició dels veïns, van començar el seu espectacle a la Nova Esquerra de l’Eixample. Per això, van fer una pancarta que han penjat al balcó, on anuncien el nom del seu Instagram, perquè el veïnat els pugui conèixer i fer-los les peticions.

Confinament Coronavirus Balcons Festa Eixample Rocafort - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

L’Hèctor, que es considera el més vergonyós, ens explica que ells no es disfressen, però “l’altre dia li deia al Xevi, que és qui porta el micròfon, que em sentia una mica com un animador d’hotel”. I afegeix, “en veure que quan fèiem alguna cosa la gent responia, vam dir, ja que ens hi hem posat i tothom ens mira, ens hem d’acabar de llençar a la piscina!”. Així que van posar la "Macarena", van fer el ball i a partir d’aquí, quan surten, sempre cau alguna cançó amb coreografia per animar el veïnat i que els segueixin al ritme de la música.

Després del confinament, amb alguns veïns anirem a sopar plegats

Els dos coincideixen que el vincle que han creat amb els veïns és molt bonic, malgrat les circumstàncies del moment, per això, apunten que un cop s’aixequi el confinament, “amb alguns veïns anirem a sopar plegats i ens retrobarem en persona fora dels balcons, en un restaurant tots junts”. La parella comenta que es queda amb tots els missatges positius que reben de la gent, agraïts per l’estona divertida que passen plegats, “al final, això és el més maco”. 

Confinament Coronavirus Balcons Festa Eixample Rocafort - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

El nou teatre de Barcelona, el balcó dels @hidrogelsessions

I els seus protagonistes? L’Anna, professora de matemàtiques, física i química, i en Marc, redactor de Time Out (ara Time In), companys de pis des de fa tres anys. Els joves de Tàrrega surten cada dia al seu balcó que dona a un pati interior de l’Eixample, a Villarroel amb Còrsega, i des d’allà, fan el seu espectacle. “Cada dia a les 13.30 h sortim a ballar la 'Macarena'”, explica l’Anna que afegeix; “al principi posàvem una alarma per avisar els veïns, però va semblar que els molestava —l’alarma—, i ara xiulo jo”. Després de la "Macarena" els posen una cançó sorpresa i en funció de quina sigui, es disfressen amb material que tenen per casa per complementar el xou que anomenen “el break d’abans de dinar”.

Confinament Coronavirus Balcons Festa Hidrogel maquillatge disfressa - Sergi Alcazar

En Marc i l'Anna es preparen les disfresses just abans de sortir al balcó per fer una de les seves sessions. / Foto: Sergi Alcàzar

“Normalment no fallem a la cita”, diu en Marc, que calcula que fa més de 30 dies que surten a donar-ho tot. Però, com va començar tot plegat, Marc? “El primer cap de setmana de confinament va aparèixer una parella al pati interior de l’illa de pisos on vivim, que tenia una cita romàntica... De sobte, va aparèixer la veïna que acostuma a complir amb el paper de jutge, la gran sindicalista del pati, i els crida: "què feu?", i corrent sortim nosaltres, les veïnes xafarderes, pensat què podíem fer per animar-los. Vam treure un altaveu i els vam posar "Titànic". "Voleu una cita romàntica? Fem-ho bé!”. I amb la broma i l’humor, els dos companys de pis van decidir en aquell moment que l’endemà farien el corovermut, que el celebren els dissabtes i els diumenges a les 13 h del migdia, amb música que el veïnat els demana a través d’Instagram. 

Confinament Coronavirus Balcons Festa Hidrogel Sessions - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Si algun dia hem fet tard, ens criden: hidrogel, hidrogel!

I la resposta del veïnat, quina ha estat? “Hi ha molta complicitat, fins al punt que si algun dia hem fet tard, sentim que ens criden: hidrogel, hidrogel!”, diu en Marc, que ens explica que fins i tot han arribat a crear un grup de Whatsapp entre els veïns. “L’altre dia vaig anar a tirar les escombraries i em trobo a un parell de noies que em miraven fixament, una d’elles em va reconèixer i em va dir; Anna? Ets la hidrogel? Que fort! Continueu així, demaneu-nos el que vulgueu...”, recorda l’Anna contenta, respecte a la reacció dels veïns.

Els dos companys de pis asseguren que s’ho passen molt bé i quan acabi tot plegat, tenen pensat fer una quedada per posar-se cares. “He de descobrir si els guapos del veïnat que veig de lluny ho són de veritat”, conclou en Marc entre somriures.

@gracialsbalcons apareix per animar tot un barri

Malgrat els dubtes que es van plantejar a l’inici de muntar un xou al balcó per fer festa en una situació de pandèmia global, l’Adrià, la Núria i la Maria, tres joves barcelonins amics de la infància, surten cada divendres (20h) i cada diumenge (13.30 h) per engrescar bona part del barri.

A ElNacional.cat, ens obren les portes virtuals del pis que comparteixen a Travessera de Gràcia amb Gran de Gràcia i ens expliquen la seva experiència. “La idea és passar-ho bé nosaltres i poder-ho compartir amb els veïns, i en veure la seva resposta, intentem fer-los partícips perquè no sigui només unidireccional”, explica l’Adrià. “Els darrers divendres hem fet festes temàtiques; la primera, coincidint amb l’estrena de La casa de papel, ens vam disfressar i vam sortir amb el 'Bella ciao', hem fet festes dels 8’, dels 90 i el passat, una edició especial amb cançons de pluja, pel temps que feia”, recorda la Núria. També han posat llums al balcó, demanen als veïns que encenguin les llanternes del mòbil fent un mosaic visual i han arribat a fer un bingo. Tal com explica l’Adrià, “és una forma de conèixer i fer barri”, que confessa que “fins i tot quan passa la policia i els mossos, riuen i ens saluden!”.

Al principi sortíem a l’expectativa i ara ja ens dirigim als veïns pel nom

Confinament Coronavirus Balcons FestaSergi Alcazar 06

La Maria, la Núria i l'Adrià (per ordre d'esquerra a dreta) ballen al balcó de casa seva. / Foto: Sergi Alcàzar 

En aixecar-se el confinament, la Núria diu que ja s’han animat a dir pel micròfon que tot el veïnat està convidat a una festa al seu pis, malgrat sent realistes, els tres són coneixedors que “tot vindrà molt dictat sobre com evolucioni tot plegat”.

A Sabadell, s’han sabut organitzar ràpid

La Cristina és advocada i viu amb la seva filla al centre de Sabadell, en un bloc de pisos que comparteix amb una setantena de famílies més. En començar el confinament, “vam crear un grup de Whatsapp i vam iniciar uns petits concerts gràcies a una família que té altaveus”. Van crear una llista de cançons i tothom hi afegeix la música que vol que soni. La Cristina ens diu, però, que “el que més aprecia tothom són els vermuts del cap de setmana, on fem una horeta de música relaxada, de 13h a 14h, i cadascú surt a la seva terrassa a picar alguna cosa”. 

La sabadellenca reconeix que gràcies al grup de Whatsapp, li ha permès conèixer més a la comunitat i ens explica que, coincidint amb alguns aniversaris entre veïns, s’han sabut organitzar i “hem cantat conjuntament 'l’anys i anys per molts anys', els hem fet algun detallet i fins i tot, alguns veïns han fet galetes i pastissos per felicitar la persona en qüestió”. En acabar el confinament, la Cristina ens confessa que algun veí ha suggerit fer una festa a baix, així es podran posar cares i saber qui és la veïna que té afició per la pintura, que “tothom la vol conèixer”.

Als balcons de Malgrat de Mar, el ritme tampoc para

Des de Malgrat de Mar ens arriba la història d’en Pau, un nen d’onze anys que cada dia, després dels aplaudiments, surt a animar tot el carrer on viu. “A mi m’agraden molt els productes de so i de llum, a cada aniversari me’n regalen un. Per això, cada dia a les 20 h, des del balcó de casa instal·lo el meu altaveu, una bola de llums de discoteca, un llum làser i una màquina de fum” per fer la festa. La seva rutina sempre és la mateixa, “primer poso la cançó d’Obeses 'Ens en sortirem', després la de BB-8, perquè els veïns de davant els agrada aquesta pel·lícula, segueixo amb dues més que selecciono depenent del dia i acabo amb en Bob Esponja”.

Gràcies al confinament he conegut millor els meus veïns, hem fet amistat i molts dies fem bombolles plegats, cadascú des del seu balcó

Pau - Malgrat de Mar

En Pau, de Malgrat de Mar, en plena actuació 

En Pau ens explica que al llarg de les dues primeres setmanes, la seva mare va passar el coronavirus i l’havia d’escoltar des de l’habitació on estava aïllada. Ara, per sort, ja s’ha recuperat i poden fer la festa plegats. Amb un final on, el jove amant de la música, ens diu que agafa el micròfon i desitja una bona nit a tots els veïns del carrer “i, és clar, agraeixo la feina que fan tots els nostres sanitaris”.

Dels escenaris al balcó de casa, al Clot

La darrera història que coneixem és la de l’Eva Garcia, cantant de professió, —Eva Sión, nom artístic—, i dependenta en una botiga de roba. Per animar els veïns, l’Eva surt cada dia al seu balcó a les 20 h i canta una cançó del seu repertori. “Al balcó has de cantar cançons alegres, música que desperti les ganes de moure's”.

Garcia ens explica que tot va començar perquè la veïna de dalt li va demanar que sortís a cantar, i en veure la bona resposta de la resta de veïnat, no ho ha pogut parar. “Quan acabi el confinament segurament tindré molts més amics, perquè hi ha molts veïns que jo no coneixia i ara ja ens posem cara”, diu la cantant.

La gran paradoxa

Si una cosa ha quedat clara coneixent l’Alan, l’Hèctor, l’Anna, en Marc, la Núria, l’Adrià... és que les ganes de socialitzar-nos i relacionar-nos amb els altres ens superen, inclús davant d’una situació excepcional com en la qual ens trobem, d’una pandèmia global. Potser per això, tots coincideixen en el desig que quan acabi tot plegat, les ganes de retrobar-se fora dels balcons es pugui fer realitat. Una realitat difícil, on no sembla indicar-se que es puguin permetre esdeveniments socials i festius, si més no, en un futur no gaire llunyà.   

Confinament Coronavirus Balcons FestaSergi Alcazar 09

Les veïnes de 'Eixample_Rocafort' segueixen els passos de ball de l'Hector i en Xevi. / Foto: Sergi Alcàzar

Lídia Heredia publicava un article on deia que “el confinament és igual per a tothom, però les cases no”. I certament és així. Són molts els que viuen aquest període confinats en indrets que no ens podem arribar a imaginar. Per això, iniciatives com la d’aquests veïns, serveixen i són d’ajuda per passar millor aquest llarg i agònic temps. Un fet que, en molts casos, haurà servit per conèixer aquells que tenim més a prop al dia a dia i amb qui sovint no ens creuàvem paraula més enllà d’un “hola, bon dia” tot esperant l’ascensor.