La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’alumnes de Catalunya, la FAPAC, denuncia que el Departament d’Ensenyament aposta per l’escola concertada en detriment de la pública, malgrat que les xifres demostren que cada cop hi ha més famílies que es decanten per l’oferta pública.

En una roda de premsa celebrada avui han lamentat que tot i la tendència “contrastada”, el Departament segueix “any rere any, reduint grups públics de P3 i creant places de 1r. d’ESO molt per sota de la demanda”. En canvi, asseguren que es planifiquen places concertades molt per sobre de les necessitats “reals d’escolarització” obligant les famílies a educar els seus fills en un sistema concertat.

En aquest sentit ha denunciat que Ensenyament utilitza “el mecanisme de la por” i força les famílies a acceptar una plaça concertada per por a no poder escolaritzar els seus fills. La president de l’entitat, Belén Tascón també ha criticat que es truqui a les famílies que s’han quedat sense plaça per oferir-los un lloc a la concertada i que “només se’ls doni dues hores per prendre la decisió”.

La Fapac també ha acusat el govern català de manca de planificació i de “donar una resposta improvisada a la demanda de places públiques”. En aquest sentit ha lamentat que per fer front a la demanda “s’augmenti la ràtio legalment establerta” -és a dir, el nombre d’alumnes per classe-, es creïn grups addicionals -els anomenats bolets- i es “desplaci les famílies fora del seu barri o població”, ha explicat.  Per la Fapac, la solució a una escola pública de proximitat per a tothom passaria per canviar la titularitat d’alguns centres o canviar d’usos alguns equipaments públics.

Per argumentar la seva denuncia, la Fapac ha presentat una sèrie de dades referents a P3, 1r. d’ESO i Secundària. En el cas de P3, el curs 2017-2018 es van ofertar 2164 grups a la pública i 990 a la concertada i, finalment es van matricular 2284 grups a la pública i 961 a la concertada. La Federació denuncia que malgrat que es van haver d’obrir 84 grups de forma improvisada a l’escola pública i se’n van planificar 29 més del compte a la concertada, pel curs 2018-2019 es va repetir l’esquema.

La Fapac s’ha declarat contrària a la coexistència de l’escola pública i concertada i partidària d’una “xarxa única”.