Save the Children alerta que el 16,5% de les famílies catalanes amb fills a càrrec i amb almenys una persona ocupada viuen en situació de pobresa. L’estudi, centrat en la pobresa laboral, destaca que tenir feina no és garantia de sortir de la precarietat econòmica: a Catalunya, l’11,1% de les persones ocupades es troben en situació de pobresa, una xifra que augmenta significativament quan hi ha menors a la llar. El risc de pobresa s’incrementa segons el nombre de fills. En llars on tots els adults treballen, la taxa de pobresa és del 6,6% si no hi ha fills, però puja al 10,1% amb un fill, a l’11,5% amb dos, i arriba al 41% quan n’hi ha tres o més. En el cas de les famílies monoparentals, la situació és especialment greu: un 34,8% pateix pobresa tot i tenir ingressos laborals.
L’estudi, basat en dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) de l’Idescat i la Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL), així com en entrevistes amb famílies participants en programes de l’entitat, apunta a dues causes principals de la pobresa laboral: salaris insuficients i baixa intensitat laboral. Amb l’increment del salari mínim, Save the Children considera que la segona causa és la més rellevant actualment. Així ho confirma el fet que un 16,2% de les persones que han treballat durant l’any no han generat prou ingressos per superar el llindar de la pobresa, sovint per tenir feines temporals, discontínues o a temps parcial no voluntari. “Quan es treballen poques hores o es fa de manera intermitent, els ingressos resulten insuficients per mantenir una vida digna”, assenyala l’informe, que destaca que aquest escenari és comú en contractes temporals o de curta durada.
🚫💸Tenir feina no garanteix poder cobrir les necessitats bàsiques per viure.
— Save the Children Catalunya (@SaveChildrenCat) May 21, 2025
Presentem nou informe sobre pobresa laboral:
👶 16,5% de famílies catalanes amb infants i amb feina viuen en situació de pobresa
🤱 Llars més afectades: monoparentals (35%) i nombroses (41%)
🧵(1/3) pic.twitter.com/8ffrEXQIBX
La importància de tenir un contracte fix
L’informe també revela que més d’un terç dels infants (35,4%) viuen en llars amb almenys una persona aturada, i un 18% en entorns amb baixa intensitat laboral. D’acord amb Save the Children, tenir un contracte fix és fonamental per escapar de la pobresa: la probabilitat de superar-la és del 46% per a una persona sense fills, però es redueix dràsticament fins al 26% en llars amb criatures, i a només el 8% en famílies monoparentals. Pel que fa als sectors laborals, el risc de pobresa és especialment alt a la indústria manufacturera (62,6%), el treball domèstic (52,8%), l’agricultura (34,8%) i l’hostaleria (24,9%).
Finalment, l’estudi ressalta que la pobresa laboral s’agreuja per raons de gènere i origen. La maternitat sovint obliga les dones a reduir o abandonar temporalment l’activitat laboral, cosa que afecta les seves finances, fins i tot en llars amb dues persones adultes. Les famílies encapçalades per dones, moltes d’elles migrants, són les més vulnerables: el 44,7% de les llars amb fills i origen fora de la UE viuen en situació de pobresa laboral, en comparació amb només el 9% de les llars amb nacionalitat espanyola.
Per revertir aquesta situació, Save the Children insta a desplegar una estratègia efectiva contra la pobresa infantil, reforçar les prestacions socials i garantir una ocupació de qualitat que permeti conciliar vida laboral i familiar.