En el marc de la Time Use Week de Barcelona, diversos experts en polítiques del temps han debatut sobre el canvi d'hora que continuen aplicant els estats membres de la Unió Europea. El missatge que han llençat és molt clar: reclamen que es suprimeixi de manera urgent el canvi d'hora d'hivern. Els ponents han assenyalat que el canvi d'hora té un impacte "negatiu" en la salut de les persones.

Paral·lelament, els experts han recordat que la Unió Europea havia acordat l'any 2019 posar fi al canvi d'hora, però que es va prorrogar la decisió fins al 2021. Encara no s'ha fet efectiva aquesta decisió perquè els estats membres no es posen d'acord sobre quina és la franja horària a aplicar a cada país.

Maria Nikopoulou, membre del Consell Econòmic i Social Europeu i redactora de l'estudi que va fer aquest organisme sobre el canvi horari, ha posat en relleu que hi havia acord en el si de la Comissió Europea i del Parlament per poder suprimir-lo el 2021.

El risc de no tenir una franja alineada als rellotges biològics

Per la seva banda, el professor Till Roenneberg, expert en cronobiologia, ha destacat l'impacte "negatiu" que el canvi horari té en la salut està relacionat amb el fet de viure en una franja horària que no estigui alineada amb els nostres rellotges biològics. En aquesta línia, ha assenyalat que "el cost de transició a l'hora d'implementar aquest model és mínim".

La cofundadora de l'Aliança Internacional pel Temps Natural, Ticia Luengo, ha instat a seguir pressionant els estats de la UE per tal que deixin enrere els canvis horaris. Luengo també ha apel·lat a fer "campanyes de comunicació" per tal que "els ciutadans i els polítics entenguin la urgència d'aquest debat".

Una de les iniciatives que sortirà de la convenció de la Time Use Week de Barcelona serà la Declaració de Barcelona sobre les polítiques del temps, un document que previsiblement se signarà aquest divendres i del qual formaran part prop d'un centenar d'entitats i organitzacions mundials dedicades a la recerca i impuls d'aquestes polítiques. El principal eix serà el compromís per treballar per al dret al temps com un dret de la ciutadania.

En aquesta línia, la cocoordinadora de la Barcelona Time Use Iniciative, Marta Junqué, ha afirmat que "afrontar el debat del canvi d'hora és un dels compromisos de la Declaració de Barcelona" i que "en els propers dos anys" treballaran per "pressionar els estats membres de la Unió Europea per acabar amb el canvi d'hora, que té efectes nocius per a la salut, la son i la descompensació horària que els ciutadans patim".

Cal recordar que la matinada d'aquest diumenge 31 d'octubre, a tot l'Estat es viurà un nou canvi horari per entrar en l'horari d'hivern. Quan siguin les tres de la matinada, el rellotge retrocedirà una hora i tornaran a ser les dues de la matinada.

 

Imatge principal: Fotografia d'un rellotge. Pixabay.