L'Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units (en les seves sigles en anglès, FDA) ha aprovat el primer fàrmac contra l'Alzheimer. El medicament s'anomena "Aduhelm", s'ha produït en el laboratori Biogen i serà el primer tractament contra la patologia neurodegenerativa des del 2003.

Un avenç

L'FDA ha reconegut en un comunicat que la presentació del sol·licitant "deixava incerteses residuals amb el respecte al benefici clínic", tot i que conclou que "els beneficis superen els riscos" del tractament. Biogen monitorarà els resultats del fàrmac un cop llençats al mercat i es farà un assaig clínic posterior a l'aprovació per certificar els seus resultats. "SI el medicament no funciona segons el previst, podem prendre mesures per retirar-lo del mercat", asseguren.

S'ha accelerat el seu llançament perquè, segons l'FDA, el medicament suposa un "significatiu avenç terapèutic" posat en contrapunt amb altres tractaments per reduir les plaques "beta amiloide" al cervell. L'administració considera "raonable" preveure un benefici important pels afectats.

Els pocs fàrmacs disponibles ni curen ni frenen la progressió de la malaltia. És més, el 99,6% dels tractaments que s'investiguen no s'acaben aprovant, segons una revisió de gairebé mig miler d'assajos clínics duts a terme en una dècada.

Una troballa sobre l'Alzheimer

Un estudi d’Ace Alzheimer Center Barcelona publicat recentment a la revista Nature Communications ha permès identificar sis noves variants genètiques implicades en la malaltia d’Alzheimer. Aquests resultats han sorgit d’una anàlisi que va comprendre tots els gens coneguts de mig milió de mostres genètiques. A més, l’estudi ha elaborat una escala de valoració del risc de desenvolupar la malaltia i, aplicant-la a les persones amb el gen  APOE ɛ4, que és el principal factor de risc per la demència, l’estudi ha pogut determinar que qui puntuï alt en aquesta escala desenvoluparien la malaltia d’Alzheimer fins 5 anys i mig abans, segons constata un comunicat d'Ace Alzheimer Center Barcelona.

Per Itziar de Rojas, investigadora pre-doctoral i autora principal de l’estudi, aquesta investigació és un pas endavant en el “diagnòstic precoç de la malaltia d’Alzheimer, donat que podem establir si les persones estan en alt risc de desenvolupar demència analitzant la seva genètica”, recull la nota informativa. A més, afegeix la investigadora, “gràcies a aquest estudi podrem seguir aprofundint en els mecanismes d‘un altre dels gens relacionats (APP) amb l’acumulació d’amiloide al cervell, una de les principals causes de la demència”.

 Per a aquest estudi, els investigadors han realitzat una associació del genoma complet de prop de mig milió de persones amb Alzheimer mitjançant la fusió de dades dels consorcis nacionals GR@ACE (Genome Research at ACE) i DEGESCO (Dementia Genetics Spanish Consortium) i internacionals IGAP (International Genomics of Alzheimer’s Project), EADB (European Alzheimer DNA Biobank) i UKBiobank.

Imatge principal: Dona gran amb alzheimer. - Unsplash

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat