Mig miler d'estudiants universitaris i de secundària s'han manifestat aquest dijous a Barcelona per denunciar que el protocol contra l’assetjament sexual a les universitats no funciona, i per protestar contra els "professors agressors en universitats i contra les violències masclistes a l'ESO. El SEPC i la Coordinadora d'Assemblees Interuniversitària (CAI) ha convocat la jornada de vaga per donar resposta als casos de professors agressors a les aules que s'han denunciat darrerament. Segons Júlia Portet, portaveu del sindicat, les víctimes no s’atreveixen a denunciar perquè no es garanteix el seu anonimat. La pancarta principal que ha encapçalat la marxa que ha sortit de la plaça Universitat portava el lema ‘Fem fora els professors agressors’. 

La concentració ha començat a les 13:00 hores a la plaça Universitat, en el marc de la jornada de vaga feminista a les universitats i instituts catalans. Els estudiants han avançat pel carrer Pelai i han continuat per plaça Catalunya i plaça Urquinaona. Durant la marxa s’han cridat consignes com ‘Patriarcat i capital, aliança criminal’, ‘Professor agressor, deganat encobridor’, ‘Visca, visca, visca la lluita feminista’ i ‘Cap agressió sense resposta’. En paral·lel, a les 12:00 hores s'han fet concentracions a la plaça del Vi de Girona i a la Biblioteca Campus Cappont de la Universitat de Lleida (UdL).

Centenars de manifestants a la protesta feminista contra les agressions sexuals de professors a alumnes / ACN
Centenars de manifestants a la protesta feminista contra les agressions sexuals de professors a alumnes / ACN

Lluita contra les agressions als centres educatius

La portaveu del Sepc, Júlia Portet, ha lamentat "els nombrosos casos d'agressions sexuals i psicològiques de professors contra alumnes", i insisteix que no són casos concrets ni aïllats i que cal reivindicar la coeducació i que es lluiti contra aquesta situació. Sobre la resposta de les universitats davant aquests casos, Portet ha assegurat que "només han donat resposta quan han sortit casos a la llum, com els dos casos de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)", i ha instat que els presumptes professors agressors no es reincorporin a la universitat. A més, ha criticat que els protocols no són efectius i que per a les víctimes "no és segur denunciar", ja que assenyala que no és anònima de cara al professor, i que quan es comunica una incidència d'aquest tipus, al presumpte agressor no se l'aparta de les aules immediatament. 

Des de la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària han demanat que les denúncies es facin al sindicat d’estudiants perquè aquest faci de filtre i es pugui denunciar de forma anònima. Des dels instituts reclamen lluitar contra les violències masclistes i "assenyalar aquells professors que discriminen amb comentaris als alumnes per raó de gènere i orientació sexual".

manifestació feminista estudiants contra agressions sexuals / ACN
Estudiants a la plaça Universitat de Barcelona esperant a l'inici de la manifestació / ACN

Amb motiu de la vaga, uns 20 estudiants han dormit aquest dimecres en l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), i el dijous al matí s'han tancat els accessos a l'edifici fins a les 12, han informat fonts de la UB.