Catalunya es manté a la cua de l’Estat espanyol en nombre de jutges i magistrats que hi treballen i aquest any 2024 es mantindrà ja que el Ministeri de Justícia només ha aprovat la meitat dels nous jutjats demanats per la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb el vistiplau del Departament de Justícia. En concret, s’havien sol·licitat 11 nous jutjats i 6 noves places de magistrat, i l’Estat n’ha aprovat 5 jutjats, i  5 places de magistrat i una de jutge d’adscripció territorial (JAT). Així es recull en reial decret, recentment publicat al BOE, en el qual s’aprova la creació de 70 noves unitats judicials a tot l’Estat espanyol. Davant aquesta realitat, el Departament de Justícia ha insistit que cal un centenar de jutges i magistrats a Catalunya per poder igualar-se als recursos que tenen altres comunitats.

En concret, el Departament de Justícia, que dirigeix Gemma Ubasart, exposa que Catalunya segueix tenint dèficit de jutges i magistrats, amb 10,90 per cada 100.000 habitants. La mitjana a l’Estat espanyol, en canvi, és d'11,60 jutges per cada 100.000 habitants. Per assolir la mitjana, caldria disposar de 55 jutges i magistrats més. Hi afegeix que, segons les dades del mateix CGPJ, atenent els criteris de litigiositat o càrregues de treball, “Catalunya necessitaria 84 nous jutges i 17 nous magistrats”. Per això, se sosté que la voluntat del departament és “seguir reclamant a l’Estat la necessitat d’invertir en la creació de noves unitats judicials a Catalunya, així com un finançament inicial de les dotacions de personal”. L'octubre passat, la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), presidida per Jesús Maria Barrientos, va acordar de sol·licitar cobrir 23 places de magistrats suplents i 179 places de jutges substituts per a l’any judicial 2024/2025 per cobrir “l’elevada mobilitat” de la plantilla. La demanda torna a caure en sac trencat.

Els nous jutjats

Els nous jutjats són; el jutjat de Primera Instància número 8 de Girona; el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 9 de Figueres; el jutjat de Primera Instància número 62 de Barcelona (específic en matèria de capacitats); el Jutjat de Primera Instància número 9 de Badalona i el jutjat de Primera Instància número 9 de l’Hospitalet. Tots cinc començaran a funcionar el dia 31 de gener, segons ha informat el Departament de Justícia, que hi afegeix que ha invertit més de 200.000 euros en posar els equipaments a punt.

A banda dels cinc nous jutjats, el BOE també habilita la creació de sis noves places de magistrat a Catalunya: tres a l’Audiència de Barcelona, una a la de Girona, una a la de Tarragona; i també un jutge d’adscripció territorial (JAT) al TSJC per a Lleida, que s’hi incorporaran el 31 de gener.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!