La temporada d’esquí obre tradicionalment a principis de desembre i, en especial, el pont de la Puríssima es considera la primera gran cita per als aficionats i aficionades als esports de la neu. Les estacions d’esquí del Pirineu de Catalunya, Andorra i també Catalunya Nord han obert les seves pistes aquest 6 de desembre, coincidint amb el primer dia del pont, però ho han fet a mig gas, encara amb limitacions per la falta de neu, i amb el suport dels canons de neu per poder produir-la i satisfer el cuquet dels aficionats a l’esquí que esperen amb ganes poder fer les primeres baixades. 

Baqueira, la primera a obrir

Les precipitacions dels darrers dies i el descens de les temperatures han permès obrir pistes encara que sigui de manera parcial. A Catalunya, Baqueira-Beret ja va obrir portes el passat cap de setmana, aprofitant que compta amb una situació geogràfica més favorable i a les precipitacions de neu en els dies previs. L’estació lleidatana compta amb 65 quilòmetres de pistes, i aquesta temporada ha fet una inversió de gairebé 13 milions, segons confirma la portaveu de l'estació a EFE, la qual cosa ha permès incorporar 66 canons de neu per fer front a una possible manca de neu.

Les estacions de FGC Turisme, amb preus reduïts

FGC Turisme és la divisió de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que gestiona i promociona els dominis de La Molina, Vallter, Vall de Núria, Espot, Port Ainé, Boí Taüll. La Molina és el seu espai de referència, i aquest dimecres s’ha posat en marxa amb vuit traçats operatius i uns gruixos que oscil·len entre els 15 i els 25 centímetres. Aquestes limitacions, que provoquen que el telecabina que connecta aquesta estació i la Masella només estigui operativa per passejar, redueixen també els preus del forfet, que és de 37,5 euros pels adults, 32 per als joves i 28,50 pels nens i nenes. En aquesta veïna estació de la Masella hi ha dotze pistes obertes, per a un total de 26 km, amb gruixos d'entre vint i trenta centímetres. Els preus dels forfets van des dels 45 euros el d'adult, 39,50 el de joves i 36 euros  l'infantil.

Vallter també ha obert el primer dia de pont, amb limitacions, a l’espera que les condicions meteorològiques i els canons permetin augmentar la superfície esquiable. Segons informa EFE, el forfet té un preu de 20,50 euros. La resta d’estacions gestionades per FGC van obrir temporada aquest dimarts tot i que, Vall de Núria, ja estava en funcionament des del 2 de desembre amb un preu de forfet de 31,50 euros per a adults que inclou el bitllet d'anada i tornada del tren cremallera. Els forfets de Port Ainé i Espot Esquí és de 19,50 i 18,50 euros respectivament, amb obertura de cota 2000 en tots dos casos i tres i quatre pistes operatives. A Boí Taüll, també amb tarifa reduïda, els esquiadors disposen de set pistes amb vuit quilòmetres de superfície, quatre remuntadors en marxa i gruixos d'entre deu i 25 centímetres.

Pel que fa al Port del Compte, una altra estació del Prepirineu català, dins la província de Lleida, i que és una de les més properes a Barcelona, també ha inaugurat temporada aquest dimecres, però ho ha fet amb l'obertura únicament de la zona de trineus i debutants per la manca de neu.

A Andorra, les estacions dels dominis esquiables també tenen limitacions. Grandvalira Resorts ofereix 91 quilòmetres als seus diferents dominis, dels quals 53 quilòmetres són a Grandvalira, on la connexió entre sectors es fa amb una línia d'autobús gratuïta i l'aforament de Canillo està limitat a 500 esquiadors debutants. El forfet de dia té un preu especial de 59 euros. Al domini de Pal Arinsal, amb un preu del forfet de 39 euros,  funcionen un 40 % de pistes, sense enllaç en telefèric entre les dues àrees, per la qual cosa l'opció és també la de desplaçar-se en autobús. Pel que fa a Ordino Arcalís, que s'havia avançat en la inauguració de campanya, però que havia hagut de tancar, torna a funcionar amb la meitat de les instal·lacions disponibles i un preu reduït de 39 euros.

Les estacions de la Catalunya Nord, operatives

A la Catalunya Nord també volen aprofitar la presència dels esquiadors que han pujat pel pont i totes les estacions que estan en condicions han obert les portes. En el cas de Font-romeu, les condicions són favorables, amb 14 pistes de tots els colors -nou verdes, dues blaves, una vermella i dues negres-, mentre que al domini dels Angles n'hi ha set d'operatives. L’estació de Porta i Pimorent, de les més matineres, donat que està en funcionament des del 25 de novembre i Cambra d'Ase també són opcions a l’altra part de la frontera francoespanyola. Al contrari, la de Formigueres no s’estrenarà fins al 22 de desembre.