Els escorxadors hauran d'instal·lar càmeres de vigilància per vetllar pel benestar animal. Aquesta mesura impulsada pel Ministeri de Consum, comandat per Alberto Garzón, convertirà a Espanya en el primer país a implementar sistemes de videocàmeres en els escorxadors per garantir la dignitat dels animals i la seguretat alimentària. La norma ha estat aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres i estableix mesures addicionals per protegir des del moment de descàrrega fins a la mort de l'animal; l'atordiment i el sagnat. L'únic procés que no es gravarà serà l'etapa d'espera dels camions, on la implementació de càmeres serà opcional i voluntària. Tot i això, les empreses hauran de tenir sota control el temps que el bestiar passa dins dels vehicles que els transporten.

En quant el Butlletí Oficial de l'Estat espanyol publiqui el Reial decret, els escorxadors tindran un termini d'un any per adaptar-se a les noves mesures i les petites instal·lacions ramaderes un termini de fins a dos anys. Les videocàmeres hauran de poder registrar com a mínim les instal·lacions en les quals es guarden els animals vius, incloent-hi les zones d'arribada i descàrrega, els passadissos i les zones on se'ls sacrifica i se'ls atordeix prèviament a matar-los. A més, en el cas de les aus i els porcs, s'haurà de filmar el procés sencer de sacrificat per comprovar que no passen animals amb clars signes de vida. D'altra banda, les filmacions de la descàrrega, conducció, subjecció, atordiment i sagnat fins a la mort, s'hauran de conservar almenys 30 dies, per possibles posteriors inspeccions per part del control oficial de les comunitats autònomes. Si les gravacions detecten irregularitats, a més a més de sancions que ja es contemplen en la legislació actual, es podrà retirar el certificat de benestar animal a les empreses.

Garzón ho ha celebrat a través d'una nota enviada als mitjans de comunicació: "Es tracta d'una norma que situa Espanya per davant d'Europa en aquesta matèria i que, a més garanteix el benestar dels animals durant la permanència en els escorxadors, millora també les garanties de seguretat alimentària pels consumidors". Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que aquestes mesures han estat "parlades amb el sector" abans de la seva aprovació. Qui també s'ha pronunciat ha estat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, que ha publicat a Twitter: "Avui aprovem per fi el Reial decret de videovigilància en escorxadors. A partir d'ara tots els escorxadors hauran de disposar d'un sistema de vigilància per càmeres per evitar situacions i imatges terribles de maltractament animal. Gràcies a les associacions per la seva espenta".

Les últimes dades del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària del 2016-2020, assenyalaven que durant els últims anys es va augmentar un 24% la xifra global d'incompliments i irregularitats en els controls oficials sobre benestar animal realitzats per les Comunitats. D'aquestes infraccions, el 64% estava relacionat amb la manipulació inadequada en les descàrregues, el desplaçament, les condicions de l'atordiment i el sagnat o la formació dels operaris que duen a terme el sacrifici. Amb aquesta nova obligatorietat d'implementar càmeres, es busca, precisament, collar més als escorxadors perquè tinguin més cura en manipular els animals i vetllar pels seus drets.