Les escoles concertades han reivindicat aquest dilluns la seva tasca en el sistema escolar català i han fet una crida a trencar amb els "estereotips". Així ho han demanat les patronals que agrupen un total de 686 centres concertats a Catalunya, que han decidit engegar una campanya per destacar la labor que fan davant dels "atacs" rebuts en els darrers anys. Meritxell Ruiz, la secretària general de la Fundació Escoles Cristianes de Catalunya, ha recordat que aquestes escoles representen "el 30% del sistema educatiu català" i que tenen "més de 300.000 alumnes i més de 20.000 professionals". En aquest sentit, ha destacat que acullen el mateix nombre d'alumnes amb necessitats especials que els centres públics, un 14%, encara que disposen de "menys recursos", i que tenen millors resultats acadèmics. 

Les quatre patronals de l’escola concertada: la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, la Federació Catalana d’Ensenyament i l’Agrupació Escolar Catalana han presentat aquest dilluns la campanya 'L'escola de la gent'. El seu objectiu, segons han exposat, és "ser presents en el repte educatiu que té el país" i apropar la tasca que fan. Meritxell Ruiz ha lamentat que l'escola concertada hagi estat víctima de diversos atacs "molts cops per desconeixement" i, davant d'això, han decidit posar en marxa aquesta campanya. "Segurament no ens hem sabut explicar prou bé", ha reconegut Ruiz, que ha subratllat que volen que es conegui la seva realitat i el seu caràcter "plural, divers, emprenedor i social".

Així mateix, també ha demanat traslladar la seva posició a les esferes polítiques i ha assenyalat que, "quan les decisions es prenen per desconeixement", acaben per no afavorir-los. Sobre la reducció de ràtios impulsada pel Departament d'Educació, la secretària general de la Fundació Escoles Cristianes de Catalunya s'ha mostrat a favor de la proposta de ràtio 20, si va acompanyada de recursos. "Demanem la mateixa igualtat de condicions que la pública, si no hi ha recursos la voluntarietat queda molt reduïda i impossibilitada", ha afegit.

La capacitat de les escoles concertades

La directora general de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà, ha exposat alguns dels aspectes que volen impulsar amb la campanya, com que els centres educatius concertats ofereixen una millor conciliació familiar, més hores lectives i més diversitat de projectes. També ha subratllat la capacitat d'aquestes escoles per a fer front a situacions complexes, com la pandèmia de la covid-19 o les tardes de setembre, i ha recordat que disposen d’una plantilla "estable i compromesa".

Resultats acadèmics

A banda, han remarcat que les competències bàsiques dels centres concertats se situen per sobre de la mitjana en assignatures com català, castellà, anglès i matemàtiques. També han apuntat que l'abandonament escolar és molt baix, i que el 90% dels alumnes que acaben l'ESO continuen estudiant Batxillerat o Cicles Formatius.