Un error informàtic ha trastocat l'operació sortida a l'aeroport del Prat, amb retards i vols cancel·lats. Segons ha avançat Rac1, l'error s'ha produït en el sistema informàtic que controla els plans de vol i ha provocat una aturada total durant unes dues hores de vols que havien de sortir o aterrar tant a Catalunya com a les Balears i el País Valencià. Al Prat, han sigut una cinquantena els vols afectats per l'avaria —tot registrant retards d'entre una i dues hores. La incidència també ha obligat a cancel·lar diversos vols de companyies diferents que sortien aquest divendres des de Barcelona cap a destinacions com Roma, París, Granada i Brussel·les.

L'error s'ha detectat al sistema informàtic SACTA, que Enaire utilitza en la gestió del trànsit aeri. El sistema ha caigut cap a les 12.00 hores d'aquest divendres i s'ha recuperat unes dues hores després, tot afectant centenars de vols a la zona est de l'estat espanyol. Si bé la incidència ja està resolta i la situació en procés d'estabilització, és veritat que la previsió és que els retards s'acumulin al llarg de tota la tarda.

L'operació sortida a l'aeroport del Prat

L'avaria ha tingut lloc just a l'inici del primer cap de setmana de l'operació sortida de l'estiu. Segons ha informat Aena a Europa Press, l'aeroport del Prat preveia operar 3.722 vols entre aquests dies 30 de juny i 3 de juliol. Es tractava d'un augment del 4,98% respecte del mateix període de l'any passat. De fet, aquest divendres havia de ser el dia amb més operacions, amb 984 —per davant de diumenge (974), dilluns (952) i dissabte (862). En el cas de Palma, Son Santjoan havia de registrar 3.758 operacions durant el cap de setmana (un 0,42% menys): per aquest divendres s'hi preveien 923 vols.

Cal recordar que fa uns sis mesos que un error informàtic ja va provocar el caos en els aeroports dels Estats Units, de manera molt més significativa del que s'ha viscut aquest divendres a Catalunya, les Balears i el País Valencià. Es va tractar d'un problema amb el sistema de notificacions de l'Administració Federal de l'Aviació (FAA, en anglès), pel qual van caldre més de tres hores per donar llum verda a la sortida dels vols suspesos. Va ser la primera vegada des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 que les autoritats del país van prohibir les sortides de vols domèstics.