Els aeroports dels EUA intenten tornar a la normalitat després del caos per l'error informàtic, que aquest dimecres va provocar cancel·lacions i retards en més de 10.000 vols. Segons el portal FlightAware, aquest dijous al matí s'han cancel·lat uns 90 vols i pocs més de 800 s'han endarrerit. Són xifres encara significatives, però lluny de les registrades dimecres pel problema amb el sistema de notificacions de l'Administració Federal de l'Aviació (FAA, en anglès). Van ser necessàries més de tres hores per donar llum verda a la sortida dels vols suspesos.

Que la xifra de l'afectació d'aquest dijous contrasta amb la de dimecres és una cosa que celebrat l'FAA, tot indicant que les operacions han tornat a la normalitat. "No estem veient endarreriments o cancel·lacions inusuals aquest matí", ha assenyalat l'administració aèria en una piulada. La mateixa FAA també havia avançat que l'error informàtic probablement té a veure amb un arxiu de la base de dades fet malbé, tot i que encara s'investiga l'avaria. Sigui com sigui, sembla que el caos ja s'acosta a la seva fi.

La idea del ciberatac, descartada

La cosa va començar a les 7.25 hores de dimecres (12.25 hores GMT), quan l'FAA va ordenar que s'ajornessin les sortides de vols domèstics en els Estats Units fins a les 9.00 hores per mor d'un error en el sistema informàtic. Es tracta d'un sistema informàtic que proporciona informació essencial per al personal relacionat amb les operacions de vol i adverteix en temps real sobre un estat anormal en el sistema aeroespacial nord-americà. És a dir, que va ser un problema greu. El president dels EUA, Joe Biden, va ordenar una investigació completa al Departament de Transport per esbrinar les causes de l'avaria. Si bé encara s'investiga, la Casa Blanca ha descartat la idea d'un ciberatac. Com ja s'ha dit, l'administració aèria ha assenyalat a un arxiu de la base de dades fet malbé. 

És curiós que aquesta ha estat la primera vegada des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 que les autoritats del país han prohibit les sortides de vols domèstics. Aquell dia és també es van cancel·lar milers de vols per respecte o per temor a nous atacs terroristes. A més, recordem que fa només dues setmanes que la tempesta hivernal Elliot va provocar també la cancel·lació de milers de vols abans de Nadal. Només en el primer dia de problemes meteorològics es van haver de suspendre més de 4.500 vols arreu dels Estats Units.