Vexacions amb resposta penal. Un jutge de Terrassa ha decidit enviar a judici una auxiliar d’infermeria per haver vexat una dona de 91 anys a la residència Mossèn Homs de Terrassa, que es va poder veure en un vídeo enregistrat per una companya, menor d'edat, que va compartir a les xarxes socials i es va fer viral, l’estiu del 2020. Se l’acusa del delicte contra la integritat moral i de descobriment i revelació de secrets. La fiscalia, que va portar la denúncia al jutjat, ha de presentar ara el seu escrit d’acusació i les penes que li sol·licita, mentre la defensa de l’acusada ha presentat  un recurs contra la decisió d’enviar-la a judici a l’Audiència de Barcelona, ja que sol·licitava més proves. Pel que fa a la menor implicada, un jutjat de Menors encara tramita el seu càstig, a més el seu expedient està en un procés de mediació i reparació, segons fonts judicials. L’auxiliar va ser acomiadada del centre i una de les noies va fer un altre vídeo demanant disculpes.

El vídeo va glaçar l’ànima tothom. Va ser el 13 d’agost de 2020 a la residència Mossèn Homs de Terrassa. En la interlocutòria, el titular del jutjat d’instrucció 3 de Terrassa, el magistrat Sergi Casares Zayas, afirma que l’acusada, Ainoha F.A., que treballava allà com a auxiliar d’infermeria, juntament amb una menor, “posades de comú acord i amb intenció d’humiliar” la resident de 91 anys, que pateix deteriorament cognitiu moderat-greu i dependència severa, mentre li proporcionava la medicació “va utilitzar expressions vexatòries” tals com “que comas, venga, abre la puta boca, ya hombre, vieja cascarrabias...si te duelen los pies la cabeza te vas a joder, hombre ya la puta pastilla”, mentre la menor enregistrava amb el seu telèfon mòbil l’escena, i després la va publicar a Instagram. Amb la investigació conclosa, el jutge considera que hi ha indicis per dur a judici l’acusada pels delictes contra la integritat moral, castigat amb penes de sis mesos a dos anys de presó, i del delicte de descobriment i revelació de secrets, amb penes de presó d’un a quatre anys, a més de multa.

Reaccions

Quan es va difondre el vídeo, el Departament de Treball, Assumptes Socials i Família i el Departament de Salut van anunciar que obririen expedients disciplinaris a les dues treballadores de la residència per tracte vexatori. El servei d’Inspecció de la Generalitat va obrir un expedient i es desconeix el seu resultat. A més a més, la Generalitat va anunciar que es personaria com acusació si  s'obria un procediment penal. Tanmateix, només s’ha conegut que va ser el ministeri fiscal qui va presentar una denúncia el 14 de gener de l’any passat, i el jutge fa uns mesos que va tancar la instrucció, ara en mans de l’Audiència de Barcelona.

 

El Defensor del Paciente va ser una de les entitats que va demanar una investigació d’ofici al fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, per maltractaments en el cas d'aquesta dona gran de Terrassa. Precisament, les denúncies d’abandonament o maltractament a les persones grans s’han incrementat en els darrers anys. Les accions que perjudiquen la integritat física, psíquica, patrimonial, l’autonomia personal o qualsevol altre dret fonamental són maltractaments. Poden ser accions aïllades o repetides. Es tracta, en definitiva, d’una falta de resposta a les necessitats de les persones grans. Segons l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya del 2019, els abusos psicològics sumen el 44% dels maltractaments, seguits de les negligències (29%), els abusos patrimonials (15%) i els físics (12%).

D’altra banda, l’any 2019 el Departament de Justícia  va impulsar el canvi legislatiu per incloure en el  llibre quart del Codi Civil català els maltractaments psicològics, com ja tenien els maltractaments físics, com una causa per desheretar a fills  o familiars. A Catalunya, existeix la figura llegítima, que si no hi ha excepcions, precisa que una quarta part dels béns de la persona difunta  ha de ser per als seus fills o descendents, i en defecte, als pares.