Col·lectius pels drets dels animals de tot el món denuncien la matança massiva i sistemàtica de gossos de carrer al Marroc, en el marc dels preparatius per al Mundial de Futbol 2030, del qual el país és seu juntament amb Espanya i Portugal. La Coalició Internacional de Protecció dels Animals (IAWPC) ha advertit actes de violència contra els animals d'extrema crueltat, com ara enverinaments amb estricnina o trets en ple carrer. També ho han denunciat figures de reconegut prestigi com la primatòloga Jane Goodall, que va enviar al gener una carta a la FIFA exigint que prengui mesures contra aquesta "barbàrie". S'estima que hi ha uns tres milions de gossos de carrer al Marroc, subjectes a patir aquesta violència.

Les entitats animalistes parlen de batudes 24 hores amb pistoles i escopetes, disparant els gossos de carrer, que "rarament moren en l'acte". Després de causar-los greus ferides, els deixen a la seva sort dessagnant-se o els carreguen en camionetes per portar-los a sacrificar. També denuncien enverinaments: amb xeringues enganxades al final de pals, amb els quals els apunyalen, o donant-los esquer enverinat per menjar. "Ambdues pràctiques ocasionen un dolor i sofriment considerables i una mort prolongada", avisen des de l'IAWPC. L'entitat assenyala que s'atrapen als gossos amb instruments metàl·lics similars a pinces, amb els quals els arrosseguen pels carrers i els llancen a camionetes, on després són portats a sacrificar. Es tracta de mètodes de maneig prohibits a nombrosos països del món per maltractament animal de manera "cruel, vergonyosa i innecessària".

"La brutal matança de gossos per part de les autoritats al Marroc sol dur-se a terme davant de nens, molts dels quals han quedat profundament traumatitzats", avisa l'entitat internacional, que cita testimonis directes de les batudes contra els animals de carrer. En aquest sentit, l'IAWPC denuncia que el Marroc està infligint "clarament" la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Nen, pels episodis públics de violència contra els animals que han de presenciar als carrers de les seves ciutats. Amina, una adolescent del poble muntanyós d'Ifrane —a uns 60 quilòmetres de l'Estadi de Fes—, ha explicat en declaracions a la CNN haver acostumat a passar-se entre bassals de sang i cadàvers de gossos en anar a l'institut.

gossos carrer marroc foto IAWPC
Gossos de carrer en Marroc / Foto: IAWPC

Des del govern del Marroc al·leguen que els gossos de carrer representen un "greu risc" per a la salut pública, com a "portadors de la ràbia". D'acord amb les dades del Ministeri d'Interior del país, cada any mosseguen unes 100.000 persones, el 40% menors de 15 anys. Així ho ha afirmat el responsable de Salut Pública, Mohammed Roudani, en declaracions a l'esmentada cadena nord-americana. Segons Roudani, el país ha implementat un programa de captura, vacunació i esterilització per a aquests animals de carrer des del 2019, com a estratègia més humanitària. Tanmateix, admeten que existeix un "buit legal" perquè no hi ha cap llei que prohibeixi matar gossos de carrer i els municipis opten per "mètodes tradicionals", la barbàrie.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!