Una vintena de col·lectius socials i ecologistes de tot Catalunya s'han reunit aquest dissabte 6 de maig a Girona en una "Cimera Social" per abordar la sequera i han exigit al Govern de la Generalitat, presidit per Pere Aragonès, que s'apliquin "mesures valentes". Les entitats, que asseguren que hi ha hagut un "ampli consens" entre elles, han conclòs l'acte amb la convicció de reclamar a les administracions "transparència" i "accés a la informació en la gestió de la sequera", així com en pressionar perquè s'apliquin "mesures urgents". 

Les entitats han explicat aquest dissabte a través d'un comunicat emès per l'associació Aigua és Vida, una de les impulsores de la Cimera, que han "debatut i posat en comú" propostes per abordar la sequera "de forma estructural a curt, mitjà i llarg termini" i per "millorar" el Pla de Sequera de la Generalitat. Les associacions exigeixen espai per als moviments socials i ambientals i per la comunitat científica en l'elaboració de les polítiques públiques per abordar la sequera. També han assenyalat la "necessitat" que els municipis de més de 5.000 habitants comptin obligatòriament amb un Pla d'Emergència Municipal per Sequera, una mesura que, segons afirmen els membres de la Cimera, requeriria "ajudar als municipis petits amb línies de subvenció" i assegurar-se que en cap cas arribin a convertir-se en "beneficis privats". 

Crítiques a la mala gestió històrica de l'aigua i insten a replantejar el model agrícola, ramader i urbanístic

Un dels temes principals tractats a la Cimera ha estat com contenir la demanda creixent d'aigua i, segons afirmen en el comunicat emès, totes les entitats han coincidit que la sequera no només és causada per la manca de pluges, sinó principalment "per una mala gestió històrica de l'aigua", que "ha contribuït a l'increment del consum global sense tenir present quanta aigua tenim". Les entitats reunides també insten a "limitar el creixement urbanístic i turístic" amb una moratòria i a destinar ajuts i esforços a "reconvertir el sector agrícola i la ramaderia" cap a un model sense macrogranges que "preservi les reserves d'aigua i els ecosistemes". 

L'entitat Aigua és Vida afirma que "la política hídrica actual d'oferta i gestió privada ens està abocant a una fallida del sistema" i a la "falta de garantia del Dret Humà a l'aigua i el sanejament" i denuncien que "no podem permetre un encariment de l'accés a l'aigua ni talls domèstics". 

Reclamen una reunió amb Aragonès

Les associacions que s'han reunit a Girona a la "Cimera Social" han anunciat que demanaran una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per "compartir les propostes" consensuades aquest dissabte i exigir "que es posin en marxa de forma immediata". En el comunicat emès per l'associació Aigua és Vida afirmen que la convocatòria respon "al fracàs de la Cimera del Govern", ja que, asseguren "es va centrar únicament en les sancions". 

Una vintena d'entitats socials i ecologistes

A la Cimera Social han participat les entitats Aigua és Vida, Plataforma en Defensa de l'Ebre, l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública, Càritas, l'Associació de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Diàspora Ebrenca, Greenpeace i el Grup de Defensa del Ter. També l'Observatori de l'Aigua de Terrassa, Societat Orgànica, Plataforma Stop Jocs Olímpics i Comunitat de Regants de la Sèquia Monar. La cimera ha comptat també amb el suport de l'Institut d'Estudis Regionals Metropolitans de Barcelona (IERMB), de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (CSIC) i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat de Girona.