Càritas Barcelona ha revelat que la inflació ha obligat a gairebé 9 de cada 10 llars ateses per l'entitat a reduir la despesa en alimentació. Segons ha indicat l'entitat,  fins i tot algunes persones han explicat que deixen de menjar i passen gana per poder pagar l'habitació de lloguer o relloguer en la qual viuen. Al llarg del 2022, Càritas Barcelona s'ha vist obligada a augmentar un 36% les ajudes econòmiques en aliments, i un 28% les destinades a pagar lloguers. Aquest dimecres la cap d'anàlisi social i incidència d'aquesta entitat, Míriam Feu, ha informat en una roda de premsa que prop de 4.000 llars ateses no poden pagar les despeses de l'habitatge, majoritàriament de lloguer o relloguer, o els subministraments bàsics (aigua, llum i gas) i que 4 de cada 10 han canviat de domicili per qüestions econòmiques. Un 55 % d'aquestes famílies no pot mantenir l'habitatge a una temperatura adequada i passen fred. 

L’entitat ha presentat aquest dimecres les dades de l’estudi ‘Impacte de la inflació en les persones ateses per Càritas Barcelona’, que s’ha elaborat a partir de les seves xifres internes, aquelles extretes d’una enquesta de l’octubre passat, així com les d’un informe elaborat per la Fundació FOESSA. En aquest sentit, es mostra com les famílies usuàries de Càritas estan patint de forma “intensa” la pujada del cost de la vida, afegida a una crisi encara no resolta provocada per la pandèmia. En la roda de premsa també estava el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, i el bisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de Barcelona, Javier Vilanova.

Presentació Càritas, Miriam Feu, Mossen Javiern Vilanova i director Javier Busquets
Presentació de l'estudi sobre l'impacte de la inflació en les empreses ateses per Càritas a Barcelona / ACN

Impacte en la salut 

Míriam Feu ha lamentat que el fet que les famílies hagin de reduir la seva despesa en alimentació, té un impacte directe en la salut de les famílies, ja que del total de famílies ateses, un 43% asseguren que no poden seguir una dieta i "un 65 % de les persones han deixat de comprar aliments frescos per l'augment de preus", ha explicat. A més, ha assenyalat que hi ha persones adultes ateses que han confessat que deixen de menjar per poder pagar l'habitatge en el qual viuen i perquè mengin els seus fills o nets. Per la seva banda, Salvador Busquets ha demanat que "no podem normalitzar l'exclusió ni tampoc els habitatges de relloguer. Necessitem una política d'habitatge estable, amb mirada a llarg termini, a quinze o vint anys, com s'ha fet a Europa". En aquest sentit, ha advocat per un acord polític a Catalunya, "amb visió estratègica", sobre l'habitatge. 

Busquets ha considerat que "una certa limitació de preus" en el lloguer es necessita i que és "el menys dolent" mentre no s'engegui una bossa d'habitatge públic, que és el que "fa falta a Catalunya". Sota el seu parer, "l'únic camí és l'acord (entre les formacions polítiques) sobre habitatge públic i el respecte al mateix" i no com va succeir amb el Pacte Nacional per a l'habitatge 2007-2016, que no s'ha complert, segons ha opinat. Busquets ha insistit que en l'actual context social són necessàries polítiques públiques d'habitatge, d'ingressos mínims i suport a les famílies amb nens i adolescents perquè "la desigualtat ha anat augmentant i les persones amb menys recursos no han aconseguit recuperar els nivells previs a la gran recessió" del 2008. 

Col·laboració per Nadal 

El director de Càritas ha alertat de la preocupació de la situació fent un símil dels boscos plens de branques caigudes, que és necessari "netejar els boscos de branques que s'acumulen en el sotabosc i evitar que s'acumuli una càrrega de foc que provoqui incendis", en el sentit que algunes persones poden aprofitar la greu situació social per encoratjar i manipular disturbis. Càritas Barcelona ha reclamat avui que de cara al 2023 les rendes del treball siguin complementàries amb la Renda Garantida de Ciutadania i l'Ingrés Mínim Vital i que es compti amb un complement econòmic que pugui destinar-se a les despeses d'habitatge. La campanya de Càritas per aquest Nadal, està sota el títol "Només l'amor ho il·lumina tot", i des de l'entitat demanen la col·laboració de persones individuals i també d'"empreses i bancs", com ha indicat el bisbe, "perquè la situació és crítica", ha afegit.