Alerta al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE ) de Barcelona. Les entitats Migra Studium, Irídia, SOS Racisme i Tanquem els CIE  han informat avui que han adreçat una queixa davant del jutjat de control del CIE denunciant "la situació d’urgència sanitària" que es viu dins del CIE, situat a la Zona Franca de Barcelona i han demanat "mesures efectives" per garantir l’atenció adequada a les persones internes. Les entitats detallen que han tingut coneixement d’un brot de contagis de la covid-19 en el CIE de la Zona Franca, que ja arriba almenys a 23 contagiats. Asseguren que aquestes persones estan aïllades de la resta d’interns (hi són tancats per no tenir la documentació, no per haver comès fets delictius) però compartint cel·les. Hi afegeixen que la tensió acumulada dins del CIE "s’ha incrementat" i ha augmentat la conflictivitat: hi ha interns en vaga de fam i un intern ha manifestat idees suïcides. Hi asseguren que la resposta a aquesta inquietud creixent "ha estat la presència d’agents antidisturbis dins del CIE", amb l’agreujant d’utilitzar armes amb gas lacrimogen dins del centre. La gestió del CIE és a càrrec de la policia espanyola i la responsabilitat la té el Ministeri d'Interior.

Davant aquesta realitat, les entitats han demanat al titular del jutjat d’instrucció 30 de Barcelona, que fa les funcions de control del CIE amb el jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que de forma “urgent” els jutges de control,  i la fiscalia d’estrangeria hi facin visites d’inspecció  “per sorpresa” i sense restriccions a les instal·lacions, amb entrevistes a les persones tancades. Que es requereixi l’actual protocol d’actuació sanitària del CIE pel que fa a la gestió de contagis i quarantenes. I que les persones que hagin de fer aquestes quarantenes  siguin traslladades “en llocs adequats” fora del centre, i que es requereix un registre de les persones que han donat positiu de la Covid-19. A més, que es dicti una resolució que obligui el CIE a autoritzar l’entrada i la visita d'intèrprets i voluntaris d’ONG, familiars i d’advocades a demanda o amb  la simple acceptació per part de la persona reclosa.

 

La situació

Les entitats de drets humans insisteixen que tal com han anat denunciant des de  l’inici de la pandèmia, “el CIE no reuneix les condicions per fer front a un brot de la covid-19”, tal com ja va manifestar l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el mateix servei sanitari del centre. D’altra banda, en el CIE de Barcelona (a diferència d’altres CIE de l’Estat) s’han suspès o restringit les visites als interns tant d’advocades, com d’ONG, com de familiars dels interns. Fruit de denúncies anteriors, els jutjats de control van decretar l’establiment de visites,“però les condicions imposades per la direcció del centre, “amb el requisit previ d’instància per part de la persona interna, han entorpit greument el funcionament de les visites i han vulnerat els drets de les persones internes”. I, per tot això demanen que es dicti una resolució que obligui el CIE a autoritzar l’entrada i la visita d'intèrprets i voluntaris d’ONG, familiars i d’advocades a demanda o amb simple acceptació per part de la persona tancada.

Precisament, l’Audiència de Barcelona va ordenar la reobertura de dues denúncies per maltractament a dues persones tancades al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, gestionat per la policia espanyola, per haver donat positiu en la covid-19. Responsables del centre Irídia  van informar  a mitjan desembre passat d’aquests dos casos, en els quals es descriu “unes condicions inhumanes i degradants”, ja que les dues persones van ser tancades per separat en una cel·la sense mobles, una d’elles 24 hores durant deu dies, per haver donat positiu del virus i haver de passar la quarantena. Fins i tot, a un d’aquests homes el van lligar, tot i presentar problemes de salut mental. Aquests dos casos es van incloure en el nou informe d'Irídia  sobre les “vulneracions de drets” del CIE de Barcelona, on la majoria de persones són tancades perquè no tenen la documentació que requereix la Llei d’Estrangeria, moltes procedents de pasteres, i una minoria han complert una condemna. La penalista Marta Bolinches  d’Irídia porta aquestes dues denúncies. Una altra de les irregularitats del CIE és que s'han tancat menors no acompanyats, com va renyar l'ONU a l'Estat espayol.