Europa està en plena crisi energètica i Catalunya no és una excepció. Al nostre país encara tenim molts deures pendents pel que fa a les energies renovables i és que encara tenim una dependència energètica molt elevada. D’on prové l’energia que consumim?

Segons les dades de l’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya, en el darrer any, la demanda elèctrica catalana ha estat coberta, principalment, per l’energia nuclear en un 52,06%. Per fer-nos una idea, cal tenir en compte que aquesta xifra significa que els reactors han aportat gairebé set vegades el que ha aportat la hidràulica, gairebé nou vegades més electricitat que els parcs eòlics i més de seixanta cops l’aportació de la solar fotovoltaica, un fet que posa en evidència que Catalunya no podrà substituir la nuclear per energies renovables quan aquestes siguin obligades a tancar.  A la nuclear l’han seguit les importacions amb un 11,26%, els cicles combinats amb un 10,76%, i la cogeneració amb un 10,15%. 

Pel que fa a les fonts renovables, la hidràulica aporta un 7,52% de la demanda; l’eòlica un 5,85%; la solar fotovoltaica un 0,84% i la resta de tecnologies renovables, l’1,22%. La bioenergia i la biomassa estan creixent amb força al nostre país i ja s’han convertit en la més instal·lada, ja que la crisi energètica dels combustibles fòssils està accelerant aquests projectes. Però, tot i això, les dades mostren que tan sols en un any en què plogui molt (que no és el cas) Catalunya podria arribar a cobrir un 20% de la demanda amb renovables. 

Lluny de la sobirania energètica

Una altra dada negativa és que en el darrer any Catalunya ha augmentat la seva dependència de recursos externs per a cobrir la demanda d’electricitat fins al 84,6%. És a dir, només generem el 15,4% d’electricitat amb de recursos propis.  A més, en termes de potència instal·lada l’avenç ha estat mínim. El dèficit acumulat el 2021 és de 1.354,49 MW respecte als compromisos del Govern, el Parlament i la Unió Europea.

Segons els compromisos de la Generalitat, l’any 2030 el 20% del consum a Catalunya hauria de provenir d’energies renovables i aquest percentatge hauria de ser del 97% el 2050.  Però segons aquest informe de l’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya, la tendència apunta que no hi haurà sobirania, ja que es calcula que el 94% de l’energia renovable de Catalunya pel 2030 es cobrirà amb importacions de fora de Catalunya.

En concret, aquest últim any no ha entrat en servei cap nou parc eòlic tot i que actualment n’hi ha cinc en construcció que sumaran en el futur 128,15 MW de capacitat renovable. L’any 2021 la capacitat de generació elèctrica renovable ha crescut en 88,74 MW (0,16 MW hidràulics, 1,26 MW fotovoltaics i 87,32 MW d’autoconsum fotovoltaic), molt lluny dels 757 MW fotovoltaics i 440 MW eòlics terrestres anuals que caldria implantar cada any d’aquí al 2030. Pels experts que han elaborat l’informe aquestes dades són alarmants perquè deixen palesa la dificultat per assolir els objectius pel 2030. 

Per què Catalunya no pot fer la transició energètica des de dins?

A Catalunya el gruix de la transició energètica està fora de l’abast del Govern de la Generalitat. De tota la potència, només el 14% es tramita a través del Govern, mentre que el 86% es tramita a través del Ministeri. D’aquest darrer percentatge, un 80,1% són projectes a l’Aragó i el 5,9% dels projectes preveuen infraestructures de generació a Catalunya. La previsió és que, si no es capgira la situació, el 94% dels objectius d’energia renovable que té Catalunya pel 2030 sols es podran cobrir amb importacions de fora de Catalunya, la qual cosa suposaria un fracàs dels objectius compromesos en la transició energètica.