L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat el vistiplau a a la pastilla antiviral molnupiravir, fabricada per la farmacèutica Merck, perquè aquells països que vulguin administrar-la en casos d'emergència puguin fer-ho. Així doncs, l'organisme regulador europeu en termes de salut ha indicat que aquest fàrmac oral es pot facultar per tractar adults infectats de covid i que tenen risc de patir la malaltia de forma greu.

Respecte a l'administració de la píndola, segons l'EMA, caldria proporcionar-la "com més aviat millor" un cop fet el diagnòstic i durant els cinc dies posteriors d'haver sofert els símptomes.

A més a més, serà necessari prendre la pastilla dues vegades diàriament durant cinc dies. Això sí, la píndola és adient només per adults amb covid-19 que no requereixin oxigen suplementari i que siguin pacients amb risc de desenvolupar la malaltia en el seu estat greu.

D'altra banda, pel que fa als efectes secundaris més comuns notificats durant el període d'ingestió de la pastilla,  els seus efectes dues setmanes més tard de la darrera dosi de molnupiravir van ser diarrea, nàusees, marejos i mal de cap, tots lleus o moderats.

Val a dir que no es recomana que les dones embarassades ingereixin el fàrmac durant l'embaràs, tampoc no ho han de fer les dones que es trobin en un estat de potencial embaràs. I totes aquelles que poden quedar embarassades han d'usar anticonceptius eficaços mentre prenguin la píndola i durant quatre dies després de la darrera dosi, adverteix l'EMA. I és que els estudis de laboratori en animals han demostrat que altes dosis d'aquest fàrmac poden afectar el creixement i el desenvolupament del fetus, apunten des de l'EMA.

L'EMA emet aquestes recomanacions per donar suport a les autoritats nacionals que vulguin aprovar d'emergència el fàrmac, com ja ha passat anteriorment en alguns països amb certes vacunes, i tenint en compte "l'augment dels nivells d'infecció i morts a tota la UE", diu l'agència europea en un comunicat. Dit d'una altra manera, els governs europeus que ho considerin necessari compten amb aquest assessorament de l'EMA en cas que no vulguin esperar l'aprovació comercial completa per començar a administrar aquest fàrmac.

El molnupiravir, administrat per via oral, és un potent ribonucleòsid anàleg que inhibeix la replicació del SARS-CoV-2, el virus causant de la covid-19. El fàrmac es va inventar a Drug Innovations at Emory (DRIVE), una empresa de biotecnologia sense ànim de lucre propietat al cent per cent de la Universitat d'Emory (Estats Units), i està sent desenvolupat per Merck en col·laboració amb Ridgeback Biotherapeutics.

Àustria, l'epicentre de la covid-19 a Europa

Mentre que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, descarta tornar al confinament de mesos anteriors i veu molt lluny una mesura com aquesta, les restriccions a altres països de la Unió Europea, cada vegada són més fortes. Qui abandera aquesta iniciativa és Àustria que torna a tancar el país a partir de dilluns i durant vint dies com a màxim. Aquesta setmana la van començar restringint la població no vacunada i, ara, les mesures es replicaran també als qui tenen completa la pauta.

A partir de dilluns a mitjanit entra en vigor un tancament nacional per a tothom, no vacunats i vacunats. S'apliquen les excepcions ja conegudes de bloquejos anteriors. Inicialment, les mesures s'han d'aplicar durant deu dies i s'han d'avaluar. El bloqueig hauria de durar un màxim de 20 dies; segons la informació del diari austríac Krone, les mesures finalitzaran automàticament el 12 de desembre com a molt tard. L'ensenyament a l'aula a les escoles ha de romandre per a tothom que ho necessiti.

Les dades són esfereïdores. Àustria supera el milió de contagis per coronavirus, uns 12.616 nous casos registrats cada dia. Hi ha hagut 1.011.465 contagis i 11.903 morts relacionades amb el coronavirus al país des que va començar la pandèmia.

 

 

 

Imatge principal: Logotip de l'agència europea de medicaments (EMA).