Merck & Co, una de les empreses farmacèutiques més grans del món, ha anunciat aquest divendres que la seva pastilla experimental per a la covid-19 ha aconseguit reduir les hospitalitzacions i les defuncions a gairebé la meitat entre persones infectades recentment de coronavirus. La farmacèutica ha anunciat que sol·licitarà aviat a les autoritats sanitàries nord-americanes i de la resta del món que autoritzin el seu ús.

Si aconsegueixen l'autorització, el fàrmac que ha creat Merck & Co es convertirà en la primera píndola creada per tractar el coronavirus, ja que ara per ara tots els tractaments contra la malaltia són mitjançant una injecció.

TUIT pastilla covinya|cocep

Els resultats

Segons la farmacèutica, els primers resultats de les proves amb el fàrmac mostren que els pacients que han pres el medicament, anomenat molnupiravir, en els cinc dies posteriors a mostrar símptomes tenen una taxa d'hospitalització gairebé un 50% menor que els qui reben el placebo. En l'estudi han participat 775 adults amb símptomes lleus o moderats de coronavirus que estan considerats d'alt risc per desenvolupar un quadre greu per problemes de salut previs com obesitat, diabetis o malalties cardíaques.

El 7,3 per cent dels pacients que han rebut molnupiravir van ser hospitalitzats o van morir fins al dia 29 després del tractament (28/385), en comparació amb el 14,1 per cent dels pacients tractats amb placebo (53/377).

Fins al dia 29 després del tractament no es van registrar morts en els pacients que van rebre molnupiravir, en comparació amb 8 morts en els pacients que van rebre placebo. Per recomanació d'un comitè independent de supervisió de dades i en línia amb l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès), el reclutament en l'estudi s'ha aturat anticipadament a causa d'aquests resultats positius.

Urgència de més eines contra el virus

"Es necessiten urgentment més eines i tractaments per lluitar contra la pandèmia de la covid-19, que s'ha convertit en una de les principals causes de mort i continua afectant profundament als pacients, les famílies i les societats i posant a prova els sistemes d'atenció sanitària a tot el món. Amb aquests convincents resultats, som optimistes pel que fa a que molnupiravir pot convertir-se en un medicament important com a part de l'esforç global per lluitar contra la pandèmia. Continuarem treballant amb les agències reguladores a les nostres sol·licituds i farem tot el possible perquè el molnupiravir arribi als pacients com més aviat millor", ha comentat el director general i president de Merck, Robert M. Davis.

 

Un estudi mundial

La part de fase 3 de l'assaig 'MOVe-OUT' es va dur a terme a tot el món, en més de 170 centres en països com Alemanya, Argentina, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Egipte, Espanya, Estats Units, Filipines, França, Guatemala, Israel, Itàlia, Japó, Mèxic, Polònia, Regne Unit, Rússia, Sud-àfrica, Suècia, Taiwan i Ucraïna.

El molnupiravir, administrat per via oral, és un potent ribonucleòsid anàleg que inhibeix la replicació del SARS-CoV-2, el virus causant de la covid-19. El fàrmac es va inventar a Drug Innovations at Emory (DRIVE), una empresa de biotecnologia sense ànim de lucre propietat al cent per cent de la Universitat d'Emory (Estats Units), i està sent desenvolupat per Merck en col·laboració amb Ridgeback Biotherapeutics.

 

 

Foto principal: Pots de pastilles / Unsplash