El magnat Elon Musk, propietari de Twitter, ha llançat un sondeig des del seu propi compte, que ha promès serà vinculant, per preguntar als usuaris si ha de continuar dirigint la xarxa. La pregunta és clara: "He de seguir al capdavant de Twitter. Acataré els resultats d'aquest sondeig", diu la nota publicada pel multimilionari, que a continuació adverteix en un altre post: "Com diu el proverbi, compte amb el que desitges, que pots acabar aconseguint-ho". Només dues hores després del sondeig (que estarà obert durant 12 hores), havien votat 5,17 milions d'usuaris, amb una majoria del 57,8 % en favor que Musk deixi la direcció. També ha tuitejat un altre missatge en el qual ha anunciat que "hi haurà una votació per a canvis majors de política (a la xarxa)", i afegeix "Disculpes, no tornarà a passar", sense aclarir a què es refereix.


Davant de l'allau de comentaris que ha generat el seu anunci, Musk ha aclarit: "No es tracta de trobar un director executiu (CEO), es tracta de trobar un director executiu que pugui mantenir Twitter amb vida", i davant del comentari d'un voluntari per prendre el relleu a la xarxa, li ha llançat una resposta gairebé dramàtica. "T'ha d'agradar molt el dolor -li ha respost el milionari-. (I hi ha) una pega: has d'invertir els teus estalvis d'una vida a Twitter, ja que està en la via ràpida cap a la fallida des de maig. Continues volent la feina?", ha ironitzat. I tot seguit, ha afegit que "ningú no vol la feina que veritablement mantindria amb vida a Twitter. No hi ha successor", sense que això hagi interromput el sondeig.

Les polèmiques d'Elon Musk

El desembarcament de Musk a Twitter ha anat seguit de nombroses polèmiques, i les més greus han estat els referents a la política de continguts i a la possibilitat que la pròpia xarxa admeti crítiques contra el seu propietari. En aquest sentit, dijous passat Twitter va suspendre els comptes de diversos periodistes o bloguers que s'havien mostrat crítics amb Musk, però la decisió va desencadenar una enorme polseguera -amb advertències a Musk fins i tot des del govern nord-americà o de la Unió Europea-, fins al punt que Musk va llançar un altre sondeig sobre si haurien de ser readmesos, cosa que va fer en les últimes hores.

L'últim sondeig sobre el seu paper al capdavant de Twitter sembla indicar que estaria disposat a nomenar una altra persona al capdavant de la xarxa, una idea que en l'última setmana ha estat expressada, per exemple, per directius de Tesla (el gran projecte empresarial de Musk que li proporciona la major part de la seva fortuna).

Més prohibicions a Twitter

Twitter va anunciar aquest diumenge que comença a impedir que els seus usuaris publiquin enllaços a altres xarxes socials com Facebook, Instagram o Mastodon o que comparteixin el nom d'usuari que utilitzen en aquestes plataformes competidores. "Reconeixem que molts dels nostres usuaris són actius en altres plataformes de xarxes socials. Tanmateix, ja no permetrem la promoció gratuïta de certes plataformes de xarxes socials a Twitter", va explicar en un missatge la companyia.

El moviment arriba després que en les últimes setmanes molts tuitaires crítics amb la gestió de Musk hagin començat a promocionar els seus perfils en altres xarxes, sobretot algunes com Mastodon o Postque són una alternativa directa a Twitter. La mesura, tanmateix, té un abast molt ampli i pot desembocar en la suspensió de qualsevol usuari que comparteixi continguts de certes plataformes de la competència, en concret Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post i Nostr.