El pare de Messi diu que no tenia coneixements en la gestió dels beneficis dels drets d'imatge del seu fill: "Per a mi zero. Xinès bàsic. No entenc res d'aquestes coses". Ha atribuit la creació de l'entramat societari a l'estudi Juárez que li portava tota la gestió financera i ha reiterat: "jo d'això no n'entenc". 

Jorge Horacio Messi està declarant des de les 13'35 hores. La fiscal li ha preguntat clarament si Leo Messi estava al cas de les gestions. I el pare del jugador també ha respost molt clarament: "Mesi ho sabia? No. va firmar perquè li vaig dir 'firma'. Va firmar i punt". 

La tercera sessió del judici del cas Messi ha començat amb la declaració dels pèrits, que s'ha allargat durant més de tres hores. Un dels tècnics ha declarat que "Messi era el propietari i administrador de la societat i s'enviaven els diners a Suïssa". Ha estat l'aclariment més directe sobre el paper del jugador del Braça en l'entramat societari. Un cop acabada la part dels pertits ha començat el torn del pare de Messi, que declara des de dos quarts de dues. L'advocat de l'estat ha anunciat un interrogatòri exhaustiu. 

Leo Messi ha arribat a les 10.14 hores, 14 minuts més tard de l'hora en què estava previst començar la sessió d'avui del judici. La furgoneta de vidres tintats amb què ha arribat ell i el seu pare, també acusat, s'ha aturat just davant de l'escalinata del Palau de Justícia, repleta de periodistes gràfics per captar la imatge de Messi entrant a l'Audiència de Barcelona on se'l jutja per un frau a Hisenda de més de 4 milions d'euros entre el 2007 i el 2009.

 

Messi ha arribat amb el seu pare, també acusat en el cas, i acompanyat del seu germà Rodrigo, del mànager del Barça Pepe Costa i de diversos agents seguretat. Messi ha baixat l'últim de la furgoneta i ha entrat al Palau de Justícia sense dir res i amb el cap cot. A la porta de l'Audiència l'esperava Josep Vives, portaveu del Barça. 

Es preveu que el jugador respongui totes les parts i l'advocat de l'Estat ja va avisar que farà un interrogatori exhaustiu. Avui és el primer dia en què Messi ha acudit al judici, que va començar dimarts. Com que les penes que es demanen no arriben als dos anys de presó, no estava obligat a assistir cada dia a les vistes al Palau de Justícia.

La declaració del pare

Avui també ha de declarar Jorge Horacio Messi, el pare del jugador. Ahir va ser el torn dels testimonis del delicte. Aquests van assenyalar el pare de Messi, Jorge Horacio, com a únic responsable de portar els comptes del jugador i, per tant, com a únic responsable del frau en els pagaments de l'IRPF a Hisenda entre el 2007 i el 2009. Però tots també van donar a entendre, per exculpar-lo, que Jorge Horacio no tenia formació i que no entenia de números. La defensa es basarà en aquest desconeixement per buscar l'absolució del pare de Messi.

Un dels seus testimonis, Josep Mª Minguella, va estar molt clar en aquest sentit: "Pel que jo sé, tenien molt poca formació, a part de com a persones, quant a coneixements d'altres coses, tenien molt poca formació els anys que vaig conviure amb ells". 

El pare portava els comptes i un testimoni ha relatat com el jugador firmava sense més després que li diguessin que "ha donat l'OK el teu pare". Entre les declaracions d'ahir, es va afirmar que el jugador del Barça ni tan sols feia d'interlocutor en temes fiscals. Messi haurà de ratificar les declaracions de pèrits i testimonis avui, que és quan està citat a declarar. Ho farà també el seu pare, a qui li atribueixen el frau, però a la vegada pretenen exculpar per desconeixement.

Ahir es va descartar citar els testimonis que dimarts no es van presentar i donar definitivament per mort un dels que no s'ha localitzat i que tot apunta que va traspassar fa temps. El judici va començar més d'una hora tard perquè es va espatllar el so del senyal institucional i es va haver de canviar de sala. 

Messi, fora de joc

Els testimonis van coincidir que Leo Messi no sabia res de les estructures financeres per no tributar a Espanya ni dels tràmits que tots els seus assessors feien en el seu nom. 

Els responsables del despatx d'advocats que va assessorar sobre l'administració dels drets d'imatge del jugador del FC Barcelona van desvincular també el futbolista --en les seves declaracions com a testimonis en judici-- de la gestió que realitzava el seu pare.

"Algun contracte el va signar davant meu. Ell simplement va dir: 'Està tot bé?' Però fora d'això, res", va assegurar l'assessor Íñigo Juárez, del despatx Juárez Veciana, en la segona sessió del judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona. A la sessió no hi van assistir ni el jugador ni el seu pare, ja que no tenen obligació de fer-ho fins que els toqui declarar.

El germà i també responsable del despatx, Ángel Juárez, que es va encarregar d'assessorar en la major part de les gestions tributàries, es va pronununciar en la mateixa línia i va insistir que no tractava mai directament amb el jugador: "L'he vist perquè havia de signar alguns contractes, però venia just en el moment de la firma i se n'anava."

Ángel Juárez va explicar que quan necessitava alguna documentació la demanava al pare del futbolista, que, de la mateixa manera que el jugador, està acusat de defraudar 4,1 milions d'euros a la Hisenda espanyola: "La documentació la demanava al Jorge. Del Lionel, no en tinc ni el correu electrònic ni el telèfon".

Tot i que totes les parts del cas reconeixen que el frau s'hauria comès -Messi ja va tornar els diners i va pagar una multa-, la clau del judici serà dirimir si existeix responsabilitat penal del jugador.

El descobridor de Messi no assenyala ningú

Josep Mª Minguella va declarar com a testimoni de la defensa en el judici. La seva declaració no ha aportat absolutament res a la investigació. Només s'ha limitat a explicar les funcions d'un representant i la regulació dels drets d'imatge dels jugadors que va idear ell, precisament quan era el representant de Messi en el moment que el davanter només tenia 12 anys i el va dur a Barcelona.

L'exrepresentant del jugador ha explicat que en el moment que entren en joc les televisions introdueix en el contracte la clàusula que paguin una part amb drets d'imatge que els jugadors cedeixen al club. Anys més tard l'executiu espanyol va fixar el màxim de la cessió dels drets d'imatge en el 15%. 

Josep Mª Minguella també ha explicat que per ser representant de jugadors de futbol no cal formació. Ni es necessita ni la demanen enlloc: "Agent de futbol ho pot ser qualsevol persona. No necessita qualificació ni res. Ni estudis. Abans feien examen sobre el reglament i un aval de 200.000 euros".  Les declaracions de Minguella avalen el desconeixement que tenia el pare de tot plegat, com intenta la defensa.