Dos activistes del grup Just Stop Oil han estampat un pastís de xocolata a la cara de la figura de cera del rei d'Anglaterra, Carles III, al museu Madame Tussauds de Londres aquest dilluns. Els fets s'han produït al voltant de les 10:50 hores i ha estat la mateixa organització que ha reconegut aquest acte en el seu compte de Twitter, com una manera de reivindicar-se per l'elevat cost de la vida i per exigir al govern britànic que aturi totes les noves llicències i permisos de petroli i gas. Les imatges de vídeo mostren als manifestants, vestits amb samarretes blanques amb el nom de l'organització, mentre untaven les figures amb el pastís, i criden consignes com "la demanda és senzilla: només cal aturar el petroli i el gas nous. És molt fàcil". 

Just Stop Oil ha identificat a Eilidh McFadden, de 20 anys, de Glasgow, i Tom Johnson, de 29 anys, un pintor i decorador de Sunderland. El jove ha refregat el pastís per la cara de Carles III i aleshores ha cridat "som aquí perquè busquem protegir les nostres llibertats i drets, perquè busquem protegir aquesta terra verda i agradable que és l'herència de tots nosaltres". A més, ha afegit que la reina Isabel II l'any passat a la COP 26 de Glasgow, va dir: "El temps de les paraules s'ha traslladat al moment de l'acció". Els joves han estat retirats de la sala per la policia, que posteriorment ha notificat que quatre persones havien estat detingudes per aquesta acció. De moment, no hi ha cap informació sobre l'estat de les figures de cera, que van costar aproximadament unes 200.000 lliures esterlines.

 

Actes de protesta vandàlics

Els manifestants pel clima han estat prenent accions directes i causant grans interrupcions durant les últimes setmanes. Aquest diumenge, quatre manifestants de Just Stop Oil van ser arrestats per "obstrucció deliberada" després de bloquejar el trànsit a l'Abbey Road de Londres. Els activistes van bloquejar el trànsit a les dues carreteres de l'encreuament del nord de Londres, fet famós pels Beatles. Els manifestants van recrear la posada de la portada de l'àlbum Abbey Road dels Beatles a l'encreuament. Altres han escalat el pont de la reina Elisabet II, uns 60 metres, per sobre de Dartford Crossing, que va haver de tancar durant 36 hores i va provocar retards de sis hores al voltant de gran part de la M25.

Fa poc més d'una setmana, dos membres de la mateixa organització van entrar a la National Gallery de Londres i van llençar dos bots de sopa de tomàquet contra el quadre 'Els Girasols' pintat per Vincent Van Gogh. En aquella ocasió, els joves es qüestionaven: Val més l'art que la vida? Més que menjar? Més que la justícia?, amb aquest missatge van reivindicar l'acte en el seu Twitter. "Gràcies a l'escalada dels preus del gas, milions de famílies britàniques no podran permetre's escalfar una llauna de sopa aquest hivern". 

D'altra banda, aquest diumenge dos activistes del grup alemany Última Generació, que protesta contra el canvi climàtic, han llançat puré de patata contra un quadre del pintor impressionista francès Claude Monet, al Museu Barberini de Potsdam, al sud de Berlín. L'obra, que forma part de la sèrie 'Les Meules' de Monet (1889-1891), va ser atacada amb una massa viscosa, que el personal especialitzat va poder retirar ràpidament, segons va explicar la portaveu del museu, Carolin Stranz.