ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'Ajuntament de Terrassa i el Departament de Drets Socials han presentat aquest dimarts, conjuntament amb l'entitat Terrassa Ajuda Nens d'Ucraïna (TANU), el dispositiu per acollir un grup format per 92 infants i adolescents ucraïneses sense referents familiars a Catalunya. En els propers dies, aquestes menors provinents de Níkopol, un municipi del sud d'Ucraïna, arribaran a la ciutat terrassenca. Per tal que aquestes nenes puguin anar amb les famílies que les acullin i davant d'hipòtetics nous casos, el Departament de Drets Socials ha activat l'acceleració i simplificació dels protocols habituals. Aquest circuit específic d'urgència per atendre les menors d'edat no acompanyades d'origen ucraïnès constarà d'una "valoració més ràpida i àgil" de la situació de les seves famílies acollidores i de les cases per garantir el més aviat possible que tenen la situació administrativa solucionada i que estan en "entorns legals i segurs", ha apuntat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera

En aquest context, la tutela legal d'aquestes menors la tindrà la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. Serà la DGAIA, de fet, l'òrgan que entrarà i gestionarà de manera inicial aquests expedients d'acolliment. La primera valoració constarà del contacte amb la família acollidora, una visita a la casa i entrevista i elaboració d'un informe al respecte, que servirà per resoldre aquesta situació de desemparament. Fet l'estudi, les famílies tindran un estatus d'acollidores de caràcter temporal —guarda provisional en família d'emergència— i s'enviarà la informació al consolat (amb qui es gestionarà la tramitació de la documentació en aquells casos de les menors que no portin els papers perquè estan a Ucraïna o bé que no els tinguin). Entretant, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció formalitzarà l'acollida i monitorarà cada cas. Paral·lelament, la targeta sanitària i l'escolarització de cada infant també anirà a càrrec del Departament de Drets Socials, en coordinació amb Salut i Educació. Quan es facin més valoracions, serà quan es concedirà la custòdia definitiva.

Ara bé, Cervera ha volgut matisar i alertar que "encara que la solidaritat del nostre país és extrema, i ens omple d'orgull, hem de ser conscients que hem de fer la feina ben feta perquè cal garantir la seguretat, salut, benestar i drets de les menors". En aquesta línia, la titular de la Conselleria de Drets Socials ha fet una crida i ha instat a les famílies que vulguin acollir, així com a les entitats que s'ofereixin a anar a buscar a les menors ucraïneses sense tutors legals a Catalunya, que contactin prèviament amb la DGAIA.

 

El cas de les nenes i adolescents que arribaran a Terrassa

En la roda de premsa, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha agraït la implicació de l'ONG Terrassa Ajuda Nens d'Ucraïna per poder portar aquestes menors cap a la ciutat terrassenca. "Em sento molt orgullós d'aquesta ciutat de pau i diàleg. Davant dels conflictes i les crisis humanitàries, Terrassa reacciona i respon. Estem molt contents del sistema de cooperació que tenim", ha assenyalat Ballart. Des de la TANU, entitat creada el 1999 per vetllar pels drets de la infància a Ucraïna i que compta amb programes de famílies d'acollida per a aquestes nenes durant l'estiu i el Nadal, han explicat que "inicialment, la idea no era portar-les, però amb l'atac rus a la central nuclear de Zaporíjia, vam decidir que calia activar-nos i organitzar-nos ràpid per donar protecció, seguretat i calma a les menors". Algunes d'aquestes famílies acollidores ja havien rebut aquestes nenes en el marc dels programes que es desenvolupaven durant l'estiu i el Nadal. N'arribaran 92 i tenen entre 6 i 16 anys.