ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
La por nuclear es torna a apoderar de la població ucraïnesa. Aquesta matinada un atac rus ha colpejat la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ha provocat un gran incendi i ha escampat l'alarma nuclear a Ucraïna i al món. Un projectil rus ha impactat a les instal·lacions de la que és la planta nuclear més gran d'Europa, concretament, en un dels edificis administratius. És a dir, l'atac no ha impactat directament en cap dels sis reactors de la central. Tot i això, el director de la central, Igor Muraixov, ha anunciat que la seguretat de les instal·lacions està compromesa. Aquest divendres a primera hora del matí, les autoritats locals ucraïneses han informat que l'exèrcit rus controla la central nuclear.

L'atac ha provocat un gran incendi en els edificis administratius de la planta, els quals estan relativament a prop dels reactors nuclears. Segons informen les autoritats ucraïneses, davant la proximitat del foc als reactors, la prioritat ha estat fer arribar el cos de bombers per extingir-lo, però aquesta operació ha estat extremadament difícil, ja que les tropes russes al voltant han dificultat l'accés dels bombers. Mentre els bombers esquivaven l'ofensiva russa per accedir a la central nuclear, dins les flames es propagaven. Finalment, a les cinc del matí, el Servei Estatal d'Emergència d'Ucraïna (DSNS) ha donat per extingit el foc. 

El foc ha abastat fins a 2.000 metres quadrats dins del recinte de la planta nuclear. El ministre d'Energia d'Ucraïna, Herman Galusxenko, va advertir després de l'atac rus que el món està al límit de la catàstrofe nuclear més gran en la història d'ús pacífic de l'energia atòmica. "L'agressor continua clavant cops demolidors a Ucraïna. No l'aturen ni els milers de víctimes ni les tragèdies. Ara volen destruir tothom", ha lamentat. 

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica està monitorant la situació a la central i ha assegurat que la situació, tot i que preocupant, està controlada. Justament aquest organisme es va reunir dijous per analitzar les amenaces nuclears que Rússia ha anat escapant els darrers dies. 

L'ombra de Txernòbil 

Des del moment en què s'ha conegut l'atac a la central nuclear de Zaporíjia les comparacions amb Txernòbil han estat inevitables. El passat d'Ucraïna amb el desastre nuclear de Txernòbil ha planat durant tota la gestió de la crisi nuclear que ha tingut lloc aquesta matinada a Zaporíjia. El record de l'accident nuclear de 1986 no ha estat només un record compartit, sinó que ha estat verbalitzat pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski: "Txernòbil va ser una catàstrofe global. Rússia vol repetir això i ho està repetint, però sis vegades més".

Zelenski ha recordat el desastre de Txernòbil en un missatge gravat per al poble ucraïnès que ha publicat poc després de l'atac rus a la central nuclear. En el seu vídeo no es dirigeix només als seus conciutadans, sinó que aprofita i fa una crida internacional. "Europa s'ha de despertar ja! La central nuclear més gran d'Europa està en flames, s'estan desconnectant ara mateix unitats nuclears". El president ha qualificat les accions de l'exèrcit rus de "terrorisme nuclear": "Per primera vegada a la nostra història, a la història de la humanitat, l'estat terrorista (Rússia) ha recorregut al terrorisme nuclear".