endesa cop25

La necessitat d'actuar sense perdre temps davant el canvi climàtic, en línia amb el lema "Temps d'actuar", ha marcat les intervencions en la sessió d'obertura de la vint-i-cinquena Conferència de les Parts (COP25) del clima de l'ONU, que aquest dilluns ha començat a Madrid.

Aquestes són algunes 12 afirmacions amb què els líders mundials han emfatitzat la gravetat de la crisi climàtica.

Antonio Guterres, secretari de l'ONU

1.- Fa falta prendre de seguida decisions importants per limitar les emissions causants de l'efecte hivernacle.

2.- Els últims cinc anys han estat els més càlids globalment des que hi ha registres i la concentració de CO2 a l'atmosfera va arribar a un rècord històric.

3.- Sense el compromís ple dels grans emissors tots els nostres esforços quedaran completament soscavats.

4.- Si no canviem urgentment el nostre estil de vida, posem en perill la vida mateixa.

Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions

5.- Només un grapat de fanàtics nega l'evidència del canvi climàtic i arribats a aquest punt no hi ha cap altra alternativa que actuar amb fets, amb accions.

6.- Cal anar més lluny i fer les coses més ràpid en matèria d'emissions, ja que o marquem un punt d'inflexió, o deixarem enrere el punt de no retorn.

7.- Espanya està preparada per fer un pas endavant i incrementarà el ritme de reducció d'emissions compromès per a l'any 2030.

8.- La batalla contra l'emergència climàtica -ha assegurat- requereix coratge i determinació, solidaritat i lideratge i, sobretot, fets: passar de les paraules a l'acció.

Sebastián Piñera, a través d'un missatge de vídeo

9.- La ciència ha parlat alt i clar, necessitem compromisos climàtics molt més ambiciosos i complir-los en terminis més curts que els marcats en l'Acord de París de 2015.

10.- La joventut ens interpel·la a protegir el nostre planeta i assegurar la vida humana, els ciutadans ens ho demanen i la naturalesa ens implora perquè la cuidem i ella pugui cuidar-nos a nosaltres

Hoesung Lee (IPCC)

11.- L'augment de la temperatura amenaçarà la nostra existència sobre aquest planeta. Els nostres informes indiquen que els impactes de l'escalfament són molt més greus del que pensàvem abans.

12.- És necessària una reducció immediata de les emissions d'efecte hivernacle si volem estabilitzar el clima.