Hi ha moltes maneres de visualitzar bretxa salarial entre homes i dones, una d'elles és calculant quants dies les dones treballen de franc. Tot plegat es fa en base de la mitjana de l'escletxa laboral. D'acord amb les últimes dades d'Eurostat, la bretxa salarial es fixa en el 9,4% en relació amb el salari/hora, cosa que situa Espanya al vuitè lloc en l'àmbit comunitari de les bretxes més baixes en relació amb el salari/hora. Amb aquestes dades la UGT apunta que des d'aquest dilluns, 28 de novembre, i fins al 31 de desembre les dones treballen gratis, d'acord amb aquesta diferència de salari. 

Aprofitant aquesta data, el sindicat ha rellançat la campanya #YoTrabajoGratis per denunciar la persistència de la bretxa salarial entre homes i dones. Per a UGT, Europa té ara l'oportunitat de tancar la bretxa salarial de gènere, adoptant una Directiva sobre transparència salarial que faculti les treballadores perquè es reavaluï el valor del seu treball, "ara infravalorat". Per això, des del Comitè de Dones de la Confederació Europea de Sindicats (CES), de la qual forma part UGT, s'han impulsat campanyes contínues per pressionar la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió perquè s'aprovi aquesta Directiva.

A més, el sindicat recorda que, a Espanya, és "fonamental" que les empreses compleixin el Reial decret 902/2020 d'igualtat retributiva entre dones i homes, que permetrà que les persones coneguin la bretxa salarial que hi ha als centres de treball i les discriminacions salarials, per tal de corregir-les i eliminar-les a través dels registres retributius, obligatoris a totes les empreses del nostre país, tinguin la mida que tinguin, així com les auditories salarials que cal negociar dins dels plans d'igualtat. Per això, recorden que "és crucial que l'actuació de la Inspecció de Treball abordi la discriminació salarial de les dones a les empreses, igual que tots els aspectes que afecten aquesta bretxa salarial, com són tipus de contractes, reduccions de jornades o excedències, entre altres qüestions".

Reducció progressiva de la bretxa salarial 

El passat mes de febrer, ban arribar bones notícies en matèria salarial a Catalunya. Segons un estudi de l'Observatori de Treball i Model Productiu, la bretxa salarial en termes de salari mitjà anual s'ha reduït en 1,5 punts, fins al 20,6%, l'any 2019.  Es tracta d'una reducció d'aquesta diferència històrica. 

Malgrat tot, aquest informe deixa un regust agredolç. Per una banda, la tendència descendent que s'està concatenant els darrers anys és un motiu d'alegria, però la diferència entre el que cobren de mitjana els homes i les dones segueix sent abismal i això impacte directament en la qualitat de vida de les dones.