Reducció històrica de la bretxa salarial. Aquests indicadors es porta registrant i estudiant a Catalunya des de l'any 2008 i per primer cop en més d'una dècada aquest se situa en el 20%. Segons l'estudi presentat aquest dilluns per l'Observatori de Treball i Model Productiu, la bretxa salarial en termes de salari mitjà anual s'ha reduït en 1,5 punts, fins al 20,6%, l'any 2019. Es tracta d'una bona notícia a mitjans, ja que com ha recordat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, aquesta reducció implica que les dones només cobren el 79,4% del salari mitjà dels homes. En altres paraules, "és com si les dones deixéssim de cobrar per la nostra feina a mitjans del mes d'octubre", ha exemplificat la consellera. 

 

Així, doncs, aquest informe deixa un regust agredolç. Per una banda, la tendència descendent que s'està concatenant els darrers anys és un motiu d'alegria, però la diferència entre el que cobren de mitjana els homes i les dones segueix sent abismal. Segons ha exposat la consellera Verge, aquesta diferència salarial impacte en el consum o la capacitat de pagar el lloguer de les dones, ja que de mitjana cobren 500 euros menys que els homes. És a dir, la bretxa salarial empobreix a les dones. 

bretxa salarial

En la presentació d'aquest informe també han assistit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, qui ha remarcat que la lluita per l'equitat laboral és una prioritat no només de la seva Conselleria, sinó del Govern. "Trencar la bretxa salarial és un repte de país", ha assegurat el conseller. 

 

El paper del salari mínim

Un element clau per a la reducció de la bretxa salarial ha estat l'augment del salari mínim els darrers anys. Però, per què ha afectat més a les dones aquesta mesura? Per què, justament, les dones ocupen en la seva majoria els estrats més baixos de l'escala salarial. De manera que, apujant el salari mínim interprofessional, moltes dones milloren la seva situació laboral. De nou genera un regust agredolç, perquè el fet que les dones siguin els principals beneficiaris implica que són les que es troben en situacions més precàries. 

bretxa salarial salari minim

L'edat també juga un paper important en les diferències salarials entre homes i dones. Quan hi ha una diferència menor és en la joventut. Tot i això, a partir dels 35 anys, els homes van cobrant més progressivament i les dones s'estanquen de manera que la diferència acaba sent substancials. El motiu el trobem principalment en la maternitat. Com denuncien des de l'Observatori del Treball i Model Productiu, aquest canvi radical de tendència està molt lligat a la maternitat, la qual encara té un preu per a les carreres de les dones.

bretxa salarial edats

Les diferències salarials es reparteixen per tota l'escala salarial, des de les capes més baixes i precaritzades fins als sous alts. Segons l'estudi, les dones amb els salaris més alts de Catalunya, al voltant dels 41.000 euros anuals, també cobren menys que els homes en el seu mateix rang de l'escala salaria, el sou dels quals volta els 50.000 euros anuals. Aquest fet mostra com la bretxa salarial és problema estructural que no només es manifesta per un fet de diferència de classe social, sinó de gènere.