El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha fet pública la llista de persones a qui ha concedit una de les 50 beques per preparar-se per a les carreres judicial i fiscal a Catalunya. L’objectiu és de fomentar la vocació de jutges i fiscals al país, que coneguin la llengua pròpia, el dret civil català, i que no marxin quan han passat els dos anys obligatoris al primer destí. L’elevada mobilitat dels jutges és un greu problema als jutjats catalans que provoquen més endarreriments, a més de l’elevada feina que tenen, segons denuncien operadors com el Consell de l’Advocacia Catalana. Qui són els seleccionats? Són 41 dones i 9 homes. Justícia realitza aquest programa de fa anys, però, la convocatòria de places era minsa, fins que aquest any s’han ofert 50 places. S’hi van presentar uns 97 candidats. La judicatura és una de les professions on les dones són majoria, però la seva presència continua sent ínfima en els alts càrrecs.

Dels 50 admesos, hi ha dues llistes de 33 suplents, mentre s’han rebutjat 14 candidats com que no complia algun dels requisits, segons Justícia. La formació dels graduats en Dret es realitzarà al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). Justícia precisa que la beca s’inicia l’1 de gener de 2023 i finalitza el 31 de desembre de 2026. Cada beca té una dotació econòmica de 965 euros mensuals (11.580 euros anuals; 46.320 euros en total). En total, Justícia destinarà 2,3 milions d’euros en la formació dels jutges i jutgesses catalans, amb la condició que si superen les oposicions demanin com a preferent exercir en un jutjat català.

El perfil de les persones becades

El Departament de Justícia detalla que la mitjana d’edat de les persones adjudicatàries de la beca és de 27 anys (la majoria tenen entre els 26 i 28 anys) tot i que la persona més jove en té 23 i la més gran 35. Pel que fa al lloc de residència dels destinataris de les ajudes, la majoria (30) tenen el seu domicili a la demarcació de Barcelona, mentre que 10 viuen a Tarragona, 6 a Girona i 4 a Lleida. La nota mitjana de l’expedient acadèmic dels graduats i graduades en dret, se situa en un 7,86, amb una nota mínima de 7,00 i una màxima de 9,24. El 58% de bvecats disposen d’una nota mitjana entre el 7 i el 8.

Dels nous jutges, només 8 de Catalunya

La manca de vocació de jutges a Catalunya es comprova en la nova promoció de 171  jutges (125 dones i 46 homes) de la 71 promoció, que aquest dimarts rebran els seus despatxos a Barcelona, en un acte presidit pel Rei a l’Auditori del Fòrum. D’aquests 171 jutges, només 8 tenen residència a Catalunya, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La majoria tenen la residència habitual a Andalusia (29). Els segueixen la Comunitat Valenciana (26), Madrid (22), Castella i Lleó (17), Canàries i Múrcia (12 cadascuna), Aragó, Astúries (8 cadascuna, com Catalunya), Galícia (7), Extremadura (6), Castella la Manxa (5), Navarra (4), Cantàbria (3), País Basc (2) i Balears i La Rioja (1 cadascuna).

I l'elevada mobilitat de jutges a Catalunya es demostra perquè és la comunitat autònoma a la qual aniran destinats més membres de la nova promoció: 76 nous jutges. Els altres aniran a: 27 ocuparan el seu primer destí a Andalusia, 5 a Aragó, 5 a Balears, 8 a Canàries, 13 a Castella la Manxa, 1 a Castella i Lleó, 1 a la Comunitat Valenciana, 12 a Extremadura, 12 a Galícia, 1 a La Rioja, 1 a la Regió de Múrcia i 3 al País Basc.

 

A la foto principal, presa de possessió dels nous fiscals a Catalunya, amb el president del TSJC, el fiscal general i el fiscal superior de Catalunya, el 10 de gener passat. / Foto: Carlos Baglietto