Les agressions sexuals a Catalunya continuen augmentant. El 88% dels casos són dones, 3 de cada 5 són menors de 30 anys i el 9% ha patit una agressió sexual grupal. És el perfil de les 327 persones ateses en els primers sis mesos d'aquest any per metges de la Unitat Especialitzada en Violències Sexuals, pionera a l'Estat espanyol que ha posat en marxa l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), per fer complir el mandat del govern català i espanyol de lluita contra la violència masclista. S'ha impulsat juntament amb les Unitats de Valoració Forense Integral, per atendre les víctimes de delicte des dels àmbits biològics, psicològic i social en els casos de violència de gènere, sexual i altres violències, on també s’inclou la valoració de la unitat familiar i  de l’investigat.

La unitat especialitzada en violència sexual es va posar en marxa l’any passat als jutjats de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat (hi ha més volum de casos), on es van atendre unes 600 persones agredides sexualment. Consisteix en el fet que la guàrdia de 24 hores la formen dos metges: un  per atendre totes les incidències -com l’aixecament d’un cadàver o examen d’un detingut-, mentre el segon metge només atén els avisos judicials de víctimes  d’agressions sexuals, quan un hospital de referència -com el Clínic- comunica un cas al jutjat i el forense hi va per recollir-hi mostres biològiques, per poder identificar l’agressor, com toxicològiques, i  valorar la seva afectació. 

Equips  especialitzats

La previsió és que aquest 2025  les xifres de víctimes d’agressions sexuals ateses pels forenses de Catalunya “arribin, un cop més a un màxim històric”, ha manifestat el director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Eneko Barberia, aquest dijous, que a més de donar xifres actualitzades ha posat en valor els diferents serveis que té la institució, amb més de 100.000 actuacions el 2024, incloses les 4.500 autòpsies, de les quals el 65% són morts naturals i només l’1,6% per homicidis.

Barberia ha afegit que les unitats especialitzades i de treball transversal-amb el reforç de psicòlegs i treballadors socials a la tasca dels metges forenses – és l’objectiu del seu equip per a “humanitzar” els serveis forenses, així com “posar la víctima al centre”, tot recordant que l’IMLCFC és un organisme al servei de l’Administració de Justícia i que treballa conjuntament amb altres departaments, com ara el de Salut, els Mossos d’Esquadra i el Servei d’Emergències Mèdiques. Barberia ha valorat els serveis, al costat d’Elena Cano, subdirectora de Barcelona Comarques de l'Institut de Medicina Legal, i Sara Milián, metgessa forense de l’IMLCF.

"Benestar de la víctima"

Precisament, Sara Milián, metgessa forense de l’IMLCF, ha valorat “positivament” les unitats de violències sexuals perquè assegura que  l’exclusivitat permet al professional arribar abans al centre mèdic, que “no se superposin intervencions”, fet que “repercuteix en el benestar de la víctima” perquè ha d’estar menys temps al centre hospitalari. Mesura pensada per a reduir la seva revictimització, ha conclòs.

Laboratori. Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya. Foto: ACN
Una professional analitza mostres en l'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya. Foto: ACN

 

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!