De “Cambray dimissió” a “Cambray cessament”. Aquest dijous la capçalera tenia ben clar cap a quina direcció havien d’anar els càntics. Avui ha estat el tercer dia consecutiu que mestres i docents han omplert els carrers de Barcelona per protestar contra la gestió del Departament d’Educació. Si bé en els darrers dies els esforços han anat destinats a deixar clar que la comunitat educativa no protesta només per la modificació del calendari, sinó per l’arrossegament de les retallades de la crisi econòmica; aquest dijous els sindicats han deixat ben clar que volen que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sigui el seu nou interlocutor, i no el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. De fet, han registrat una petició formal a Palau per demanar una trobada amb el cap de l’Executiu.

 

 

De totes maneres, Aragonès ja ha respost a aquesta petició des d’Alemanya. S’ha afanyat a descartar-se com a interlocutor amb els sindicats del món de l’Educació, i ha assegurat que qui té "l'expertesa, el coneixement i la confiança" per dialogar amb la comunitat educativa és el Departament de Cambray, amb "tot el Govern al costat". Ha insistit que el conseller té tot el seu suport per generar el "màxim d'acords possibles". El cas és que totes dues parts asseguren que volen seure a negociar, però de moment no hi ha cap mena d’acord. Abans que comencés la manifestació d’aquest dijous, la portaveu del sindicat majoritari USTEC, Iolanda Segura, ha manifestat que els docents volen “desescalar” la situació i arribar a un acord amb el Govern per tal d’abandonar els carrers.

Manifestación maestro y profesores, tercera jornada, Ronda universitat, cabecera, pancarta, humo - Sergi Alcàzar

10.000 manifestants, un altre cop

Dilluns va ser el tret de sortida d’aquests cinc dies de vaga convocats pel mes de març. Llavors van ser 22.000 les persones que van manifestar-se al centre de Barcelona, segons la Guàrdia Urbana. I aquest dijous la policia barcelonina ha informat que el nombre de manifestants es manté igual que el d’aquest dimecres: unes 10.000 persones.

De totes maneres, però, el Departament d’Educació ha informat aquest matí que el seguiment de la vaga als centres públics ha estat aquest matí inferior al 10%; és a dir, menys que aquest dimecres. Ara bé, cal assenyalar que els mestres i professors han tornat a aconseguir fer una nova demostració de força. La via Laietana estava plena de gent: des de la plaça Urquinaona fins a la plaça de l’Àngel, a l’alçada de la plaça Sant Jaume, destinació final d’aquesta mobilització. 

Manifestación maestros y profesores, tercera jornada, via laietana, CCOO, UGT - Sergi Alcàzar

“No són cinc dies de vacances”

Els manifestants s’estan esforçant molt aquests dies per deixar-li ben clar a l’opinió pública que la qüestió del calendari ha estat només la gota que ha fet vessar el got. Un dels càntics més sonats aquests dies és el que “No són cinc dies de vacances, sí són deu anys de retallades”. La situació a les aules és crítica, segons els sindicats, i les escoles necessiten més personal i més finançament per garantir una bona educació als seus alumnes. Hi ha una altra cosa que va emprenyar la comunitat educativa, i va ser la qüestió del nou currículum. Ara bé, tot i la cessió del conseller Cambray per poder ajornar un any la seva aplicació als centres que ho desitgin, els sindicats insisteixen que es tracta d’una maniobra “inútil” que no els farà sortir dels carrers.