Aquest dilluns 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient 2023, amb Costa d'Ivori com a país amfitrió de la jornada internacional d'aquest any. L'edició d'enguany estarà centrada el contaminació pels plàstics, segons ha anunciat el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA) i el govern del país centre-africà. Però, què és aquest dia assenyalat per l'ONU? Què se celebra, des de quan i per què? Què es farà en l'edició d'aquest any a Costa d'Ivori? A cotinuació, ElNacional.cat t'explica tots els detalls de la cita. 

⛰️ 5 racons naturals màgics de Catalunya on celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient
 

Aquest 2023 és el 50 aniversari del Dia Mundial del Medi Ambient, dia establert per primera vegada per l'Assemblea General de les Nacions Unides en 1972. En els últims 50 anys, aquest dia internacional ha arribat a convertir-se en una de les plataformes mundials amb major abast en favor de les causes ambientals. Desenes de milions de persones s'han sumat a participar de manera virtual i presencial en activitats, esdeveniments i tot tipus d'iniciatives al voltant del món. El Dia Mundial del Medi Ambient és el principal vehicle de les Nacions Unides "per a fomentar la consciència mundial i l'acció pel medi ambient". Aquest dia internacional se celebra cada any des de 1973 i participen més de 150 països cada any. Segons l'ONU, s'ha convertit en "una plataforma vital per a promoure el progrés en matèria dels aspectes ambientals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible". Corporacions, organitzacions no governamentals, comunitats, governs i celebritats d'arreu del món se sumen a les activitats temàtiques del Dia Mundial del Medi Ambient cada any.

L'edició d'enguany, està centrada en la contaminació pels plàstics: “El flagel de la contaminació per plàstics és un perill visible que afecta a totes les comunitats del món”, va declarar el Sr. Jean-Luc Assi, ministre de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible de Costa d'Ivori. “Com a amfitrions del Dia Mundial del Medi Ambient 2023, estenem la nostra invitació a tots els sectors, tant a governs i empreses com a la societat civil, al fet que participin en conjunt d'aquest dia per a trobar solucions i vetllar perquè es compleixin”. Al 2014, Costa d'Ivori va prohibir l'ús de bosses plàstiques i, des de llavors, ha donat suport a la transició cap a envasos, embolcalls i embalatges reutilitzables. La ciutat més gran del país amfitrió, Abidjan, també s'ha convertit en un centre per a noves empreses orientades a combatre la contaminació per plàstics, segons destaca l'ONU

El plàstics, un problema greu pel medi ambient

Nacions Unides alerta que cada any es produeixen al món més de 400 milions de tones de plàstic, de les quals la meitat es conceben per a una vida útil d'un sol ús. Menys del 10% es recicla, lamenta l'ONU en la seva web dedicada a l'edició del Dia Mundial del Medi Ambient de 2023. Els experts de l'organisme internacional estimen que entre 19 i 23 milions de tones de deixalles plàstiques acaben cada any en llacs, rius i mars. Així mateix, els microplàstics (partícules plàstiques el diàmetre de les quals és inferior a 5 mm) envaeixen els aliments, l'aigua i fins i tot l'aire. Els productes plàstics d'un sol ús que resulten rebutjats o cremats no solament perjudiquen la salut humana i la biodiversitat, sinó que igualment contaminen tot tipus d'ecosistemes, des dels pics de muntanya fins al llit marí, alerta l'ONU. 

Les mesures de Nacions Unides

L'ONU considera que "és possible fer front al problema de la contaminació per plàstics si s'aprofiten els avanços científics i les solucions existents". Per a resoldre aquesta crisi, segons l'organisme internacional, "és necessari que els governs, el sector privat i altres parts interessades amplifiquin i implementin mesures eficaces dirigides" i l'organització confia en que la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient mobilitzi els països per adoptar mesures "transformadores". L'Assemblea de les Nacions Unides va emetre una resolució en 2022 que sol·licita elaborar un instrument internacional jurídicament vinculant sobre la contaminació per plàstics, en particular en el medi marí, del qual s'espera que les negociacions finalitzin per a fins de 2024. El primer període de sessions del Comitè Intergovernamental de Negociació (CIN-1) es va celebrar a l'Uruguai al desembre i es preveu que la segona reunió se celebri a París en 2023. L'instrument jurídic es basarà en un enfocament integral que abordi tot el cicle de vida del plàstic.