Nova operació contra el terrorisme gihadista a Catalunya. La policia espanyola ha detingut un home de nacionalitat marroquina que, després de retornar de Síria, on ha rebut formació militar, s’havia instal·lat a Mataró, al Maresme. Després de ser detingut i entregat a l’Audiència Nacional ha ingressat a presó. Aquest home, que ja havia estat a l’Estat espanyol i que va marxar, per sumar-se a grups combatents afins a Al-Qaeda, tenia intenció ara de quedar-se un altre cop a Catalunya, després d’haver estat a Síria, haver rebut formació terrorista. La Policia Nacional i els altres cossos de seguretat i agències d’intel·ligència que operen a casa nostra tenen l’ull posat en aquests elements per la seva perillositat i inestabilitat quan, després d’aquesta estada al Pròxim Orient, tornen a Europa. 

Per tal d’evitar ser detectats, els gihadistes utilitzen la denominada ruta dels Balcans, que els va fer recórrer Turquia, Bulgària, Sèrbia, Hongria, Àustria, Suïssa i França per arribar, altre cop, a l’Estat espanyol. El terrorista arresta feia pocs dies que havia arribat a Mataró, on s’havia amagat en un pis, fins que va ser detectat per agents de la lluita antiterrorista de la Policia Nacional, que el van arrestar i posar a disposició de l’Audiència Nacional, que tenia una ordre de recerca i detenció contra ell. 

 

Formació militar a Síria abans de tornar a Catalunya

Segons les informacions recollides per la Policia Nacional l’arrestat al Maresme i un altre, detingut a Àustria, que també tenia intenció de tornar a Catalunya, van emprendre el viatge cap a Síria fa anys i allà es van inserir als grups afins d'Al-Qaida i van rebre entrenament militar per adquirir experiència en combat. Després de la pèrdua de territoris a la zona siriana-iraquiana per part dels grups terroristes els dos homes, els dos de nacionalitat marroquina, van moure’s cap a Turquia, on s’hi han instal·lat durant els darrers mesos, esperant poder creuar Europa de manera clandestina fins a poder tornar a l’Estat espanyol.

No és el primer cop que la Policia Nacional detecta i deté persones que després d’haver marxat d’Espanya i haver rebut formació militar a Síria, retornen i es converteixen en potencials perills per la seguretat. Tot i això, no tots els combatents que tornen de Síria han tingut algun vincle prèviament amb Espanya. L’any 2018 la brigada antiterrorista de la Policia Nacional va detenir a Barcelona un home que també havia aconseguit creuar Europa per la ruta dels Balcans després de deixar Síria, però mai abans havia estat a casa nostra.

Més detinguts a Catalunya per terrorisme

El mes d'abril del 2020 va ser detingut a Almeria un gihadista britànic que s’havia fet famós en l’entorn terrorista després d’haver-se fotografiat amb un cap decapitat com a part de la propaganda de DAESH. Finalment, i ja l'any 2021, es van fer una investigació a Barcelona, ​​en dues fases diferents, que va permetre l'arrest de dos ciutadans algerians que s'havien convertit en membres del DAESH després d'arribar a la zona de conflicte, a Síria. Aquestes detencions, la de Mataró i la d’Àustria, se sumen a les que recentment han fet també els Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre contra persones que es dedicaven a la propaganda i a l’adoctrinament terrorista.