Els Mossos d'Esquadra han detingut 16 persones relacionades amb robatoris violents, furts, lesions i aldarulls que van tenir lloc durant els caps de setmana de finals de setembre i d'octubre en el marc de diverses festes majors a Barcelona. Entre aquests esdeveniments, les festes de la Mercè. Vuit persones més han quedat investigades per la seva implicació en els fets. Del total de detencions, 12 s'han fet entre aquest dilluns i dimecres i la resta durant el novembre. Aquests arrestats s'han de sumar als que els cossos policials van fer in fraganti durant els dispositius organitzats aquells caps de setmana. Així, el total de detinguts és de 168 persones.

Fruit dels greus incidents ocorreguts en el marc d’aquestes festes, els Mossos van impulsar un equip d’investigació específic amb l’objectiu d’identificar, localitzar i detenir les persones que de manera violenta van actuar aquelles nits. Durant diverses setmanes, l’equip ha recollit imatges dels incidents, declaracions de testimonis i víctimes i altres indicis. Molts dels implicats anaven tapats i vestien amb roba fosca per evitar la seva detecció, i aprofitant la gran quantitat de persones congregades als carrers, van cometre els actes violents i es van enfrontar amb la policia.

Els dispositius de seguretat i prevenció conjunts dels Mossos i la Guàrdia Urbana durant les festes de la Mercè, del 24 al 26 de setembre, i la resta de caps de setmana ja havia permès detenir 152 persones in fraganti. Amb els arrestats d'aquesta setmana, s'han realitzat un total de 168 detencions vinculades amb aquests aldarulls.

Del total dels detinguts que s’han fet aquesta setmana, cinc són majors d’edat i onze són menors. Tenen entre 16 i 25 anys d’edat, excepte un que en té 34. Amb aquestes detencions es resolen 25 robatoris violents i 2 furts, a més de cinc delictes per desordres públics, danys i atemptat als agents de l’autoritat. La investigació es manté oberta i no es descarten noves detencions.

Festes majors de Sants i la Mercè

Els cinc detinguts relacionats amb aldarulls i desordres públics van protagonitzar aquests fets la nit del 28 d’agost, durant la festa major de Sants, i del cap de setmana del 24 i 25 de setembre, al macrobotellot que es va organitzar a la plaça Espanya amb motiu de les festes de la Mercè.

En el primer cas, es tracta de dos menors que la matinada del 28 d’agost van fer llançaments d’ampolles de vidre conta els agents de la Brigada Mòbil i van causar lesions a un dels efectius que formava part del dispositiu policial a les festes de Sants.

Els altres tres detinguts, majors d’edat, van protagonitzar aldarulls i atacs als agents la matinada del 24 de setembre durant els concerts que se celebraven en el marc de la Mercè i que van aplegar més de 40.000 persones.

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un agent dels Mossos d'Esquadra / Carles Palacio