El tinent d'alcalde de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha tret pit de l'actuació policial davant dels botellons que s'han produït arran de les Festes del barri de Sants: "Han estat molt professionals i contingudes". Aquestes declaracions en favor de l'actuació policial xoca amb la investigació que ha obert el Departament d'Interior per diversos antiavalots de Mossos d'Esquadra que van colpejar un home i la seva parella embarassada al Parc de l'Espanya Industrial.

En declaracions a TV3, Batlle ha dit que les imatges els han "preocupat molt" i ha afegit que la situació és "complicada". També ha volgut situar els fets en el context d'imatges similars de la costa catalana, Sant Sebastià, Sevilla i Madrid. Batlle ha conclòs que la solució a curt termini és apel·lar al civisme de la ciutadania, i a mitjà i llarg termini considera que convé fer una reflexió sobre el model d'oci nocturn a Catalunya.

En paral·lel, el Departament d’Interior ha obert una investigació interna sobre l’actuació de diversos agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra durant la matinada d’aquest diumenge a les festes de Sants. Segons ha denunciat La Directa, poc després de les quatre de la matinada, els policies van colpejar amb la porra un home que estava amb la seva parella a les escales de la plaça de Joan Pelegrí, a Hostafrancs, a prop del Parc de l’Espanya Industrial.

Albert Batlle tinent alcalde barcelona - EUROPA PRESS

Albert Batlle en una compareixença a l'Ajuntament de Barcelona. - Europa Press

"Un punt preocupant"

El tinent d'alcalde ha qualificat el que ha passat les tres darreres jornades al parc de l'Espanya Industrial com "un punt preocupant d'inflexió" després d'un mes d'agost "relativament normal" i que les festes de Gràcia i Sants haguessin transcorregut fins aquest moment amb "certa normalitat".

"Ho hem de rebutjar, ens preocupa i hem de trobar els elements de correcció", ha afegit. En aquest sentit, ha dit que "el que cal és fer primer una apel·lació al civisme de la ciutadania i després una reflexió al voltant de com volem organitzar l'activitat de la nit a la ciutat i al país".

Actuació desproporcionada?

En les imatges de l'actuació que Interior investiga, es veu com l'home cau estès a terra amb el cap sagnant mentre crida repetidament "m'han trencat el cap". La seva parella, s'enfronta amb un dels agents i li recrimina la seva actuació desproporcionada i l'acusa de ser autor del cop al cap: "Has vist com l'has deixat?". El policia l'empeny i la noia cau a terra i el seu company crida: "Que està embarassada!".

També, els agents antiavalots, s'enfronten a un altre veí, que enregistra les imatges i que demana que "s'atengui immediatament" l'home ferit i que "està perdent molta sang".

Finalment els policies li donen atenció mèdica a l'home amb el cap sagnant i després, amb el cap embenat, és emmanillat i detingut. La dona embarassa és identificada i posteriorment també detinguda.

A tot això, el tinent d'alcalde ha explicat que considera que l'actuació policial a les festes de Sants ha estat "molt professional i continguda, perquè sempre s'ha d'evitar que el remei sigui pitjor que la malaltia". Ha advertit també que el dispositiu no es pot fer "créixer indefinidament".

Imatge principal dels disturbis a les festes de Sants. - Carlos Baglietto