A Catalunya s'han atès des de principis de 2020 un total de 85 dones que han estat víctimes de matrimonis forçosos. A més, la pandèmia ha fet que algunes famílies hagin formalitzat el casament a través d'internet, sense que la noia no hagi arribat a conèixer mai l'home.

"Això passa a Catalunya i el problema és que passa desapercebut, perquè la gent ho relaciona amb altres països", assenyala la presidenta de l'associació Valentes i Acompanyades, Amèlia Barbero. 

No poden actuar amb menors

A més, alerten  que aquests 85 casos només suposen la punta de l'iceberg d'aquesta problemàtica i que els matrimonis forçosos són cada vegada més habituals al país. Només en el que portem de 2021, l'entitat ja ha rebut les mateixes derivacions que en tot l'any passat. 

TUIT VALENTES I ACOMPANYADES

En total, s’han atès en el darrer any i mig 85 dones víctimes d'aquesta pràctica. Aquestes xifres, però, "no reflecteixen la realitat", assenyala la directora tècnica de l'entitat, Ariadna Vilà. D'entrada, no poden actuar en casos de menors, un dels col·lectius de víctimes més afectat. I així, no en queda constància. 

Religió, cultura, diners i honor

En aquest sentit, l'associació només intervé en cas que hi hagi un "risc evident", però la realitat és que això es detecta "poques vegades", segons reconeixen. El perfil dona que sol ser usuària de Valentes i Acompanyades és el d'una noia entre 18 i 23 anys i els motius que porten a la família a forçar-la perquè es casi amb algú que no vol són diversos.

En concret, la presidenta de l'associació, Amèlia Barbero, explica que la religió s'utilitza habitualment com "una mesura de pressió" i que sovint hi ha una qüestió cultural o econòmica darrere dels casos, ja que el matrimoni  es compensa amb diners per part de l'home. 

A més, cal tenir en compte que moltes d'aquestes dones es troben amb l'inconvenient afegit que, si trenquen el compromís que han adquirit, suposa un "greuge d'honor" a la família de l'home. Això fa que tornar puntualment al país pugui ser perillós i corrin el risc que les matin per haver decidit fer-se enrere en el matrimoni. 

Evitar el viatge, la clau

La presentació de l’informe ha estat acompanyada pel testimoni en vídeo de quatre noies que han explicat totes les dificultats en aquest procés i com, majoritariament,  han hagut de trencar amb la seva família. 

Per evitar que es consumi el matrimoni, una de les claus és que la noia en qüestió no agafi el vol per casar-se. Si és menor, un dels recursos més utilitzats és apuntar-la a un casal d’estiu.

Exigeixen un protocol a la Generalitat 

Vilà ha explicat que s'han trobat amb casos de noies a qui han casat a través d'internet, sense que hagués conegut mai el noi i remarca que la pandèmia i les noves tecnologies han afavorit a aquesta pràctica.

Per poder ser més efectives, Valentes i Acompanyades exigeix a la Generalitat que desenvolupi un protocol des de la conselleria de Feminismes per tal que els matrimonis forçosos passin a ser un tipus de violència de gènere. "A aquestes dones se'ls pren la llibertat, per tant s'està afectant directament a un dret fonamental", remarca la seva presidenta.