No hi ha millor manera per fer-se idea de la magnitud d'un fet que veient-lo en la seva globalitat. Això és el que ha aconseguit el reportatge “Desprotegides, malgrat tot”, un treball d'investigació que vol evidenciar, a partir de dades públiques, que els recursos econòmics que s’inverteixen per erradicar la violència masclista no són, ni de llarg, suficients. 

El projecte s'ha presentat oficialment aquest dilluns a la seva de la Fundació puntCAT, soci col·laborador del treball. Els seus autors, Karma Peiró, Xaquín G.V. i Rocío Minvielle, han explicat com han abordat el tema per "no tractar-lo tant des del punt de vista dels drames, sinó des d'una visió diferent". Aquest enfocament l'han trobat en les dades, sempre lligades pel fil conductor d'una història de violència masclista explicada en primera persona per la víctima, la Raquel, i amb els testimonis de més d’una desena de professionals del sector.

presentacio desprotegides reportatge karma peiro - maria macia

En la primera meitat del 2019, 3 dones han mort a Catalunya en situació de violència masclista. Es calcula que més de 200.000 dones -una de cada 16- han passat per un fet greu de violència el darrer any i més de 75.000 han patit fets molt greus.

Només 23.000 es van atrevir a denunciar-ho, cosa que suposa endinsar-se en un procés judicial d’uns dos d’anys. D'aquestes, 5.200 dones van demanar ordres de protecció, però els jutjats catalans només van concedir-ne la meitat. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma que menys ordres de protecció concedeix de tot l'estat espanyol.

Pressió i falta de visibilitat

Malgrat les mobilitzacions i la indignació ciutadana, els impulsors del projecte creuen que "la violència masclista encara no es visibilitza prou". "Som conscients que s’està fent molt, que Catalunya lidera aquesta lluita a nivell social, però malgrat tot no és suficient", ha assegurat Peiró, que ha alertat que, "mentre es pensa què fer, cada dia i cada hora hi ha dones patint aquesta violència".

Els autors del projecte també han volgut posar l'accent en la "pressió social" que viuen les víctimes quan decideixen denunciar. "Tothom se solidaritza però, si mires les xifres, diuen una altra cosa", han apuntat.