L'Ajuntament de Tarragona ha decidit desmuntar el conjunt de les graderies que configuren la summa cavea, la part més alta de l'amfiteatre romà de Tarraco. Aquesta zona va ser rehabilitada als anys 70, però actualment es troba en un estat de deteriorament que suposa "un perill", segons afirmen des del consistori. Es tracta d'una estructura reconstruïda, però que s'hauria fet "amb poc criteri constructiu", segons afirma l'arquitecta municipal Raquel Casals. Casals ha defensat que "no poden salvar" aquest part de l'amfiteatre, i finalment es retirarà perquè no té "gens d'interès històric" i deixar-la a la intempèrie pot comportar "un problema de seguretat". Els tècnics preveuen desmuntar la totalitat d'aquestes graderies abans de les festes de Nadal i no contemplen reconstruir la zona en un futur pròxim.

Després dels aiguats del passat mes de setembre, l'Ajuntament de Tarragona va decidir desmuntar d'urgència una part de les graderies de l'amfiteatre per risc d'esfondrament. La pluja va engrandir les esquerdes, que ja eren visibles des de feia anys en aquesta zona de l'edifici romà, i segons han contat els tècnics municipals, l'aigua acumulada "va enfondrar part del terreny, en menys de 24 hores". Des de llavors, s'ha treballat per revertir una situació que finalment, és "insalvable". Segons l'Ajuntament de Tarragona, aquests dos mesos "s'ha rebaixat fins a tres metres del que era la grada reconstruïda" i que es mantenia apuntalada per una bastida des del 2018. 

El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha contat que els tècnics podrien rebaixar el terreny fins a sis o set metres, tenint en compte "la seguretat del monument i dels visitants" perquè es tracta d'una "estructura que es va reconstruir malament" als anys setanta.

De moment, la zona de la summa cavea, la part més alta, no es restaurarà encara que el consistori reivindica una reconstrucció "ben feta" d'aquesta part de l'edifici romà. L'Ajuntament de Tarragona redactarà un pla director de l'amfiteatre romà durant el 2023, amb el qual es vol marcar les pròximes línies d'actuació en el conjunt del monument. En aquesta línia, Pinedo assegura que també es farà un seguiment, a través d'un projecte de monitoratge, sobre quin és l'impacte que provoca el pas dels trens en l'estructura, tenint en compte la proximitat de les vies. Per al conjunt de les obres de la summa cavea, la regidoria de Patrimoni ha destinat una partida pressupostària de 350.000 euros.