Un guia de muntanya va trobar divendres passat el cadàver d'un excursionista que, segons la policia, va desaparèixer en una glacera dels Alps austríacs el 2001. El cos ha estat localitzat a 2.900 metres d'altitud a la glacera del Parc Nacional de Hohe Tauern, la serralada més gran de la zona centre-est dels Alps. Uns metres més a baix del cos van trobar una motxilla amb diners en efectiu, un carnet de conduir i una targeta bancària, que segons els cossos policials pertanyen al mort, i fan pensar que el cadàver és d'una persona que va desaparèixer quan tenia 37 anys, mentre esquiava amb un grup, la identitat no serà confirmada fins que les anàlisis d'ADN estiguin disponibles dins de "d'unes setmanes". 

L'escalfament global ha estat el culpable d'haver trobat el cos, ja que està provocant que es fongui el gel de les glaceres. De fet, a la muntanya Glockner, dins del parc de Hohe Tauern, es va registrar ahir un rècord de temperatura de 10,5 graus a gairebé 3.500 metres d'altitud, mentre que per primera vegada es va mesurar una temperatura de 0 graus a una altura de 5.000 metres en aquesta zona.

Els efectes del desgel 

El desgel dels Alps, que es produeix a l'estiu, acostuma a revelar coses que fa anys que estan ocultes. L'any 2022, van aparèixer les restes d'una avioneta que es va accidentar el 1968. L'any 2014, va aparèixer el cadàver de l'escalador britànic, Jonathan Conville, gràcies a un pilot d'helicòpter que va fer el crit d'alerta en veure una cosa inusual mentre subministrava aliments a un refugi de muntanya al Matterhorn, el pic més famós de Suïssa. Conville estava desaparegut des de 1979, i la seva família havia passat dècades sense saber res d'ell. Només un any després, es van trobar els cadàvers de dos escaladors japonesos a la vora de la glacera Matterhorn, que també havien desaparegut durant una tempesta de neu el 1970. 

Els efectes del desgel van arribar a provocar el 2022, el moviment de la frontera entre Suïssa i Itàlia. La línia s'havia establert originalment en la divisòria de drenatge, és a dir, el límit en el qual l'aigua procedent del desglaç corre cap a un país o un altre.

Temperatures de rècord als Alps

Els termòmetres tornen a disparar-se a Europa, amb temperatures molt altes per a aquesta època de l'any en països com Itàlia, Espanya, França o Grècia, però també a Suïssa, on la calor ascendirà 12 quilòmetres i portarà aire calent als Alps: s'esperen zero graus—un fet inèdit— a 5.300 metres, d'acord amb l'organisme meteorològic nacional, MeteoSwiss. Els experts han descrit aquesta situació com si un dom de calor s'estengués a una desena de quilòmetres d'altura, per la qual cosa també hi haurà aire calent en regions de muntanya a les quals els suïssos solen acudir per a escapar de les fortes temperatures a les ciutats. Només dues vegades en la història la barra dels zero graus s'ha situat per sobre dels 5.000 metres d'altura, el 25 de juliol de 2022 i el 20 de juliol el 1995.