Més d'una vintena d'estudiants del grup End Fossil Barcelona han protagonitzat una acampada a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona aquest dimarts, 2 de maig, al matí. Els joves han ocupat l'espai permanentment amb la intenció de quedar-s'hi indefinidament fins que la universitat i la Conselleria d'Universitats responguin a les seves peticions. La portaveu del moviment, Sara Santana, ha reclamat una universitat "a l'altura de la crisi que vivim i una educació desvinculada d'empreses fòssils".

Els estudiants han ocupat la UAB amb 19 tendes i pancartes en les quals es podien llegir lemes com "Ni precària, ni fòssil, ni neoliberal. Finançament públic i educació ecosocial" i "La banca fòssil crema el planeta". Els joves també han cridat consignes com "La vida abans que el capital", "Decreixement, ara és el moment" i "Fora empreses fòssils de la universitat", entre d'altres. El moviment estudiantil també ha lliurat una carta a la Generalitat de Catalunya amb les seves demandes, que inclouen un augment del finançament públic de les universitats a l'1% del PIB; directrius de finançament estrictes per a les universitats que exclouen els combustibles fòssils o altres empreses que danyen el clima; i un curs ecosocial obligatori sobre crisi climàtica per a tots els estudiants de totes les universitats catalanes.

L'acampada del col·lectiu End Fossil Barcelona a la UAB / Foto: En Fossil Barcelona

Elena, membre del moviment estudiantil, ha explicat que "és 2023 i la crisi climàtica s'està accelerant ràpidament. La gent pateix escassetat d'aigua, sequera i onades de calor mortals, però, tot i això, és legal que empreses i bancs que financien aquesta crisi, amb pràctiques extractivistes, estiguin dintre del nostre sistema educatiu". A Catalunya, la sequera ha portat a l'embassament d'aigua de Sau, al nord de Barcelona, a un mínim històric del 7,7% de la seva capacitat. La regió ha entrat oficialment en un estat d'excepció amb alts riscos d'incendis forestals.

La carta al conseller Nadal

El col·lectiu ha fet arribar una missiva al conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, on exposen una sèrie de mesures que, al seu entendre, caldria adoptar per fer front  "a la situació que vivim" i per transformar les universitats en centres "verds i socials". Aquesta és una transformació que des del col·lectiu consideren "imprescindible" i que creuen que ha de ser l'administració pública qui agafi la batuta i apliqui mesures.

"L’alarmant situació de sequera que travessa el nostre país evidencia que l’emergència climàtica ja no és una advertència de cara al futur, sinó que és una realitat present i amb efectes del tot constatables. La nostra societat ha de dur a terme unes transformacions enormes en temps rècord per a fer-hi front. (...) Cal que el conjunt d’universitats públiques de Catalunya es situï a l’avantguarda de les transformacions que comporta fer front a la crisi ecosocial (...) És per això que exigim: Més finançament públic per garantir l’accés igual als estudis, combatre la precarietat laboral i trencar la dependència de la universitat d’empreses i bancs fòssils, ecocides i explotadors. Que es modifiquin els criteris de contractació amb el sector privat per no permetre la presència d’empreses fòssils i per assegurar una educació i una recerca crítiques i independents. Una assignatura ecosocial Transversal a totes les universitats i que ens prepari per a les emergències del nostre temps", resa la carta que han fet arribar al Govern.