Cinc anys després, el Departament d'Educació ha desencallat el concurs de licitació per a imprimir els títols d'ESO, batxillerat i Formació Professional de tot Catalunya, tal com ha avançat Catalunya Ràdio aquest dimecres. Així, a partir d'ara s'aniran imprimint els prop de 800.000 títols pendents que s'han anat acumulant des del 2020. Es farà de manera progressiva: uns 300.000 cada any, començant pels més antics, segons ha detallat la directora d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Laura Brunet. Fins ara, els alumnes acabats de graduar que necessitàvem demostrar que tenien aquestes titulacions havien de presentar resguards substitutoris —que només tenen validesa dins l'Estat—.
Per què s'ha trigat tant a resoldre la situació? Fins ara no s'havia pogut adjudicar de nou la impressió de títols, des que el 2020 va acabar el contracte amb l'empresa que ho feia fins llavors. El motiu que al·legava el Departament era la tensió i la competència comercial entre les diverses empreses que lluitaven per aquests contractes amb l'administració pública, la qual cosa es va traduir en diversos recursos interposats a les licitacions dels anys 2021, 2022 i 2023. Així, els tribunals van impugnar-les o bé els concursos van quedar deserts perquè el govern va veure mancances de seguretat —els títols oficials s'imprimeixen amb paper emès per la Fàbrica de Moneda i Timbre, que requereix una custòdia molt estricta per evitar irregularitats—.
Només s'han imprès un terç: per la via ràpida
Així les coses, aquests darrers cinc anys Educació només ha pogut adjudicar contractes d'urgència per imprimir els títols que han reclamat els estudiants que se n'han anat a estudiar fora d'Espanya i necessitaven el document oficial per acreditar l'expedient, per la qual cosa no els hi valia amb el resguard. Aquesta via ràpida permet obtenir-lo en uns 10 dies o dues setmanes a molt tardar. La resta —cada any es graduen de secundària i FP unes 150.000 persones a Catalunya, de mitjana— han hagut d'esperar. Es tracta d'un problema que també pateixen els graduats a les escoles oficials d'idiomes de la Generalitat, que fa anys que també esperen els seus títols. Així, d'acord amb les dades que aporta la ràdio pública catalana, la Generalitat hauria d'haver lliurat més d'un milió de títols oficials entre el 2020 i el 2024, però només n'ha entregat una tercera part: uns 380.760 títols.
Nota positiva després d'una setmana horribilis a Educació
D'aquesta manera, el Departament d'Educació que ara encapçala la socialista Esther Niubó es treu un pes de sobre, el problema amb les impressions que la conselleria arrossegava des de l'època de Josep Bargalló (Esquerra Republicana). Així, una bona notícia després d'una setmana horribilis per a Educació, que ha estat en l'ull de l'huracà pel desgavell amb l'adjudicació de places de mestres i professors per al curs vinent, que ha obligat a repetir el procés i ha portat al cessament del director de Plantilles per haver donat una ordre en contra de la normativa que ha fet que uns 800 interins passin per davant de funcionaris.