L'assentament de barraques de Glòries, un dels més grans de Barcelona, s'ha desallotjat aquest matí després que un jutge ho autoritzés. Aquest matí, un dispositiu format per agents de la Guàrdia Urbana, equips de neteja i serveis socials ha començat a desmantellar el campament situat entre els carrers de Bolívia, Àlaba, Tànger i Pamplona.

L'espai està ocupat des del mes de març del 2016 i compta amb una part privada, que ja va ser desallotjada al mes de maig, i una de pública, que l'Ajuntament intenta recuperar des del 2017 per evitar problemes de seguretat i "insalubritat" i per disposar de sòls públics. 

A l'assentament hi vivien de manera fixa una seixantena de persones a qui s'ha ofert un alternativa, ja sigui en un centre de primera acollida o en pensions. Hi ha també un nombre fluctuant de persones que hi guarden material o hi passen el dia, que han rebutjat la intervenció dels serveis socials. En el moment del desallotjament hi havia 46 persones, la resta ja fa dies que havien abandonat el solar. Segons la regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz totes les persones "fa setmanes que estaven avisades". 

La majoria dels sensesostre que viuen en aquest assentament són homes adults. També hi ha tres famílies amb un menor cadascuna. 

Segons dades de l'Ajuntament en finalitzar l'actuació, una quinzena de persones han acceptat algun dels recursos d'allotjament oferts pels Serveis Socials. Les famílies amb menors han acceptat estar-se en una pensió i s'ha habilitat un servei de guardamobles per les seves pertinences. Dos homes amb perfil vulnerable també estaran en una pensió i quatre homes han estat derivats a un centre de Primera Acollida. A l'assentament hi havia també dos menors no acompanyats que se'ls ha traslladat a Fiscalia.

Augmenta l'arribada de romanesos

Des de l'Ajuntament s'ha confirmat que els darrers mesos hi ha hagut un increment en l'arribada de famílies que s'instal·len en campaments, moltes de les quals, expulsades de països com França i Itàlia, però també de Romania, on l'ètnia rom pateix unes condicions molt dures; "hi ha una exclusió molt dura", ha destacat Ortiz.

Segons dades del primer trimestre del 2018, a Barcelona hi viuen 536 persones en 77 assentaments diferents, quan el 2012 —any en el qual es va crear l'Oficina del Pla d'Assentaments Irregulars (Opai)— eren 735 en 62 solars.

El mínim es va registrar el 2015, amb 412 persones dormint a 50 assentaments, i fins al 2017 la xifra s'ha mantingut estable, encara que els darrers mesos s'ha incrementat, especialment després de l'arribada de famílies d'ètnia gitana procedents de països d'Europa de l'Est.